Finančni trgi

Prispevki

Poslansko vprašanje o kreditih prebivalstva v švicarskih frankih

Poslansko vprašanje o kreditih prebivalstva v švicarskih frankih
August 27
09:55 2013

Pred dnevi je poslanec Brane Golubović na ministra za finance in na gospodarskega ministra naslovil poslansko vprašanje o kreditih prebivalstva v švicarskih frankih, v katerem poziva k ukrepanju proti bankah zaradi oderuških kreditov, ker se kljub rednemu večletnemu odplačevanju viša glavnica. Poziv (oglejte si ga tukaj) je naslovil tudi na ZPS, kjer smo se takoj odzvali.

Eden izmed razlogov za poslansko vprašanje je odločitev zagrebškega trgovskega sodišča, ki je na prvi stopnji pritrdilo argumentom skupine državljanov, ki so jih v organizacijo "Frank" združila bančna posojila, najeta v švicarskih frankih (CHF). Zaradi valutnih razmerij so namreč mesečni obroki njihovih posojil izjemno porasli, ob tem pa se je nenehno večala vrednost glavnice, čeprav so posojilo redno odplačevali. Številni državljani so se zaradi tega znašli v veliki eksistenčni zagati, v pomembnem deležu pa gre za mlade družine, ki so najemale posojila za reševanje svojega (prvega) stanovanjskega vprašanja.

Pri ZPS smo že leta 2006 začeli opozarjati na tveganja, ki jih za potrošnike pomenijo tujevalutni krediti, zato pozdravljamo odločitev poslanca, da s postavitvijo poslanskega vprašanja dejansko odpre razpravo v Državnem zboru o problemih potrošnikov pri odplačevanju kreditov. Tako pričakujemo, da se bomo s poslancem sestali že kmalu, saj je problem zelo aktualen tudi v Sloveniji.

Pri ZPS namreč v zadnjih nekaj letih dobivamo veliko vprašanj in pritožb potrošnikov, ki imajo težave pri odplačevanju svojega kredita. Občuten del odplačuje prav kredite v švicarskih frankih. Za razliko od hrvaških bank pa so slovenske banke zaradi priporočila Banke Slovenije po letu 2006 praviloma v pogodbe s potrošniki vključile informacije o valutnem tveganju in za razliko od hrvaških bank v zadnjem desetletju niso več uporabljale klavzule o enostranski spremembi obrestne mere.

VIDEO: Kaj se bo dogajalo s švicarskim frankom?

Kljub temu pa na podlagi navedb številnih potrošnikov v Sloveniji sklepamo, da banke potrošnikom pred sklepanjem pogodbe valutnega tveganja niso ustrezno pojasnile oziroma da so jih celo zavajale o ugodnosti takšnih kreditov. Še posebej obsojanja vredno je, da so kredite z valutno klavzulo v švicarskih frankih priporočale finančno šibkejšim potrošnikom, ki so še toliko bolj občutljivi na povečanje kreditnih obrokov zaradi sprememb menjalnega tečaja med evrom in švicarskim frankom. Takšno ravnanje je neprofesionalno in neodgovorno.

Pri ZPS smo prepričani, da je potrebno poiskati pravično rešitev na sistemski ravni. Pri tem smo že uspeli prispevati k temu, da so pri najemu kredita danes potrošniki bolje zaščiteni kot še pred nekaj leti, saj morajo med drugim banke ocenjevati kreditno sposobnost kreditojemalca in so lahko tudi soodgovorne za slab nasvet. Kljub temu pa je potrebno iskati rešitev za tiste potrošnike, ki so kredite v švicarskih frankih najemali pred letom 2010.

Vir: ZPS.si

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce