Finančni trgi

Prispevki

Draghi skuša pomiriti strahove glede stanja Evropskih bank

Draghi skuša pomiriti strahove glede stanja Evropskih bank
February 16
07:48 2016

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi skuša pomiriti strahove glede zdravja evropskih bank, potem, ko so vrednosti njihovih delnic doživele strme padce.

Delnice nekaterih evropskih bank, so tako od začetka leta izgubile že skoraj četrtino svoje vrednosti. A Draghi je dejal, da so sedaj banke pred kolapsi dosti bolj zaščitene kot pred finančno krizo, kar naj bi po njegovih besedah pred člani evropskega parlamenta, veljalo tako za posamične banke, kot za celotni bančni sistem.

Draghijevi komentarji prihajajo potem, ko so vrednosti evropskih bank, vključno z Deutsche Bank in Societe Generale, prejšnji teden divje nihale. "Strmi padci tečajev delnic bank, kažejo na večjo občutljivost sektorja, na slabše gospodarske napovedi od pričakovanj," je dejal Draghi.

Draghi namignil na nove spodbude ECB

Vlagatelji so zaskrbljeni tudi, da bodo banke prizadele nizke ene surovin, strožji predpisi in nizke obrestne mere je dodal.

"Ne bo okleval"

Vseeno je Draghi dejal, da imajo banke sedaj boljše kapitalske rezerve, kot so jih imele sredi evropske bančne krize pred štirimi leti. "V Evrskem območju je stanje v bančnem sektorju zdaj popolnoma drugačno, kot je bilo v letu 2012," je dejal.

Med govorom v Evropskem parlamentu je Draghi dejal tudi, da je ECB "pripravljena, da opravi svojo del naloge" za krepitev širšega gospodarstva Evrskega območja: "Ne bomo oklevali pri ukrepanju." Draghi je namignil k nadaljnjim denarnim spodbudam prihodnji mesec, saj se evrsko območje bojuje s šibkimi investicijami, počasno rastjo proizvodnje, geopolitičnimi tveganji in povečano negotovostjo glede zdravja svetovnega gospodarstva.

Po komentarjih Maria Draghija je vrednost evra v primerjavi z ameriškim dolarjem upadla na razmerje 1: 1,1141.

Bankovec za 500 evrov v negotovosti

Medtem ECB preučuje možnost odprave bankovca za 500 evrov. Draghi je dejal, da je lahko bankovec ki ga varčevalci uporabljajo za hranjeneje velikih količin denarja tudi inštrument, ki ga za svoje dejavnosti uporabljajo kriminalci.

Dodal je da nočejo škoditi varčevalcem, ki bi za hranjenje denarja še vedno lahko uporabljali bankovce za 200 evrov. Draghi je poslancem dejal: "500 evrski bankovec se vse bolj uporablja kot inštrument za nezakonite dejavnosti. To nima nič opraviti z zmanjševanjem fizične količine denarja."

Iz agencije za hujša kazniva dejanja so pred časom dejali da je postal bankovec glavna izbira kriminalcev, ki si želijo skriti svoje dobičke.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce