Finančni trgi

Prispevki

Novi član FED-a je pozval k razdrobitvi ameriških bank

Novi član FED-a je pozval k razdrobitvi ameriških bank
February 17
08:38 2016

Najnovejši član odbora Ameriške centralne banke (FED) je pozval k razdrobitvi bank in dodal, da varnostni ukrepi po finančni krizi niso šli dovolj daleč. Predsednik Fedove izpostave v Minneapolisu, Neel Kashkari je dejal, da bi morali banke ločiti v "manjše, manj povezane, manj pomembne akterje".

Nekdanji član uprave banke Goldman Sachs je ameriški Kongres pozval, da sprejme ostrejši zakon kot je bil zadnji iz leta 2010.

Yellenova je opozorila da so se finančni pogoji v ZDA poslabšali

Kashkari je pod vprašaj postavil tudi orodja, ki jih centralna banka uporablja za pomoč bankam, ki so zašle v težave. V svojem govoru je tako dejal: "Zelo sem skeptičen glede uporabnosti teh orodij," in opozoril, da "zaradi tega ne bomo videli, kdaj bo prišla naslednja kriza".

Kashkari, ki je bil ena od ključnih oseb na ameriškem finančnem ministrstvu v času finančne krize, je dejal: "Zdaj je pravi čas, da preučimo možnosti sprejema zakona, ki bo prinesel bolj drzne rešitve, s katerimi bomo težave rešili enkrat za vselej."

V svojem prvem govoru kot predsednik Fed-a v Minneapolisu je Kashkari dejal: "Finančni sektor je močno lobiral za ohranitev trenutne strukture in je na bistvene spremembe podajal neskončne ugovore. Takoj po krizi, ko je bil sprejet Dodd-Frankov zakon, so bili gospodarski obeti preveč negotovi za sprejem zares drznih odločitev. A ker se je sedaj gospodarstvo močnejše, je napočil pravi čas za premik prek interesov bank in rešitev problema. Tveganja, če tega ne naredimo so preprosto prevelika," je zaključil.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles