Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

OECD: Potrebni so nujni ukrepi za spodbuditev globalne rasti

OECD: Potrebni so nujni ukrepi za spodbuditev globalne rasti
February 19
08:30 2016

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je pozvala k takojšnjemu ukrepanju voditeljev za boj proti upočasnjevanju rasti. Poziv je prišel ob tem, ko je organizacija znižala svojo napoved svetovne gospodarske rasti za letošnje leto.

Lani novembra so napovedali rast v višini 3,3 odstotka, zdaj pa pravijo, da bi lahko ta dosegla le 3 odstotke. Dejali so, da so bila tako trgovina, kot vlaganja in rast plač prenizke, nižanje obrestnih mer in drugi popravki monetarnih politik pa niso bili zadostni za spodbuditev rasti.

Draghi skuša pomiriti strahove glede stanja Evropskih bank

Obrestne mere v mnogih delih sveta so bile znižane v upanju, da bodo s tem stimulirali zadolževanje in naložbe, zato so zdaj v mnogih državah na rekordno nizkih nivojih.

V ZDA so konec lanskega leta z velikim pompom prvič po skoraj desetih letih dvignili obrestno mero. Dvig so zasnovali za pomiritev živcev vlagateljev, a vse bolj se zdaj zdi, da je šlo za prezgodnjo optimistično potezo.

Negativne obrestne mere

OECD je napoved za gospodarsko rast ZDA iz 2,5 odstotka sedaj znižal na 2 odstotka. V Evrskem območju, na Japonskem in Švici so obrestne mere negativne, kar pomeni, da morajo vlagatelji bankam plačati za hranjenje svojega denarja.

Iz OECD-ja, ki ima sedež v Parizu in je financiran iz strani bogatih državah so tako dejali: "Monetarna politika ne more delovati samostojno. Potreben je močnejši kolektivni odziv politike za krepitev povpraševanja." OECD je znižala tudi napoved o gospodarski rasti za največje Evropsko gospodarstvo, Nemčijo, ki ji sedaj namesto 1,8 odstotne rasti, napoveduje le še 1,3 odstotno.

Eden od glavnih dejavnikov ki stoji za globalnim upočasnjevanjem rasti je Kitajska, kjer se je zdaj gospodarska rast iz precej nad 7 odstotkov, znižala na manj kot 6 odstotkov. OECD je sicer pustila svojo napoved o gospodarski rasti nespremenjeno, še naprej tako pričakujejo, da bo Kitajska letos zabeležila 6,5 odstotno gospodarsko rast.

Indija, ki uvaža veliko večino svoje energije, uživa v obdobju nizkih cen energentov, zato je organizacija napoved o gospodarski rasti v državi iz prejšnjih 7,3 odstotka, dvignila na 7,4 odstotka.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce