Finančni trgi

Prispevki

Peking je po številu milijarderjev prvič prehitel New York

Peking je po številu milijarderjev prvič prehitel New York
February 25
08:42 2016

Po poročilu kitajske družbe Hurun je Peking prvič prehitel New York kot mesto z največjim številom milijarderjev na svetu.

Tako naj bi trenutno v mestu živelo 100 milijarderjev, medtem ko jih jih premore New York 95. Na petem mestu lestvice se je znašlo še eno kitajsko mesto, finančna prestolnica Šanghaj.

Družba Hurun, ki beleži rast bogastva in razkošja na Kitajskem, je v zadnjih petih letih izdala seznam najbogatejših, kjer so v ameriških dolarjih merili njihovo premoženje.

Ugotovili so, da je Peking od prejšnjega leta pridobil 32 novih milijarderjev, s čimer je prehitel New York, ki je lani pridobil le 4 nove milijarderje. Tudi kot celota je Kitajska po številu milijarderjev lani prvič prehitela ZDA. Kljub temu na lestvici 10 najbogatejših milijarderjev, še vedno prevladujejo Američani. Kitajska ima tako sedaj 568 milijarderjev, medtem ko jih je v ZDA 535.

V 2015 najbogatejši izgubili milijarde na borzi, kaj narediti, da v 2016 ne ponovite njihovih napak?

Celotno premoženje kitajskih milijarderjev je doseglo neto vrednost 1275 milijard evrov, kar je blizu vrednosti celotnega BDP-ja Avstralije.

Predsednik družbe Hurun Rupert Hoogewerf je opozoril, da se je bogastvo najbogatejših Kitajcev povečalo kljub upočasnitvi gospodarske rasti in nestabilnosti na borznih trgih. Agenciji AP je dejal, da bi bila lahko bila takšna rast števila milijarderjev posledica tržnih regulatorjev, ki so lani omogočili poplavo prvih javnih ponudb na borzi potem, ko so pred tem takšne ponudbe več let zadrževali.

Najbogatejši Kitajec ostaja Wang Jianlin, ki naj bi imel premoženje v vrednosti skoraj 24 milijard evrov.

Kljub temu to ni bilo dovolj za deseterico najbogatejših zemljanov na kateri večinoma dominirajo Američani. Na prvem mestu ostaja Bill Gates ki mu sledi Warren Buffett, na tretje mesto pa se je prebil najbogatejši Evropejec, španski modni mogotec Amancio Ortega. Po izsledkih raziskave je trenutno na svetu 2188 milijarderjev, kar je prav tako nov rekord.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce