Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

IMF opozarja, da je svetovno gospodarstvo zelo ranljivo

IMF opozarja, da je svetovno gospodarstvo zelo ranljivo
February 25
09:58 2016

Mednarodni denarni sklad (IMF) je sporočil, da je svetovno gospodarstvo še dodatno oslabelo in opozoril, da je "zelo občutljivo na negativne vplive". Dodali so, da je slabitev prišla "sredi naraščajočih finančnih pretresov in padajočih vrednosti premoženja".

Poročilo sklada prihaja pred srečanjem finančnih ministrov držav G20 in guvernerjev centralnih bank, ki bo ta teden potekalo v Šangahaju na Kitajskem.

Dodali so, da upočasnjevanje Kitajskega gospodarstva, ki trenutno raste najpočasneje v zadnjih 25 letih, povečuje zaskrbljenost glede rasti globalnega gospodarstva.

IMF: Kitajska predstavlja grožnjo svetovni gospodarski rasti

"Rast v razvitih gospodarstvih je skromna že pred izhodiščem, saj nizko povpraševanje v nekaterih državah in široka oslabitev potencialne rasti, še naprej zavirata okrevanje," so zapisali pri skladu. "K tem negativnim vplivom svoje dodaja tudi zaskrbljenost glede učinkov, Kitajskega prehoda k bolj uravnoteženi gospodarski rasti, skupaj z znaki stiske na drugih velikih trgih v razvoju, vključno z padcem cen surovin."

Pri skladu so ugotovili še, da bi lahko bili morebitni prihodnji obeti za svetovno rast "iztirjeni zaradi tržnih nihanj, sesutja cen nafte in geopolitičnih konfliktov".

Agencija je pozvala skupino G20 k načrtovanju novih mehanizmov za zaščito najbolj ranljivih držav.

V začetku letošnjega leta je sklad znižal ocene za letošnjo globalno gospodarsko rast. Tako sedaj napovedujejo, da bo rast v letošnjem letu dosegla 3,4 odstotka, medtem ko naj bi se v letu 2017 okrepila na 3,6 odstotka.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce