Finančni trgi

Prispevki

Evrsko območje februarja ponovno z deflacijo

Evrsko območje februarja ponovno z deflacijo
March 01
12:42 2016

Cene življenjskih potrebščin v območju evra so se februarja znižale za 0,2 odstotka, kar še dodatno povečuje pritisk na Evropsko centralno banko. Padec v deflacijo je oster preobrat glede na revidirane podatke za januar, ki so razkrili 0,3 odstotno povišanje cen.

Po podatkih Eurostata gre za prvi primer deflacije po lanskem septembru, ko so se cene znižale za 0,1 odstotka.

Največ je k padcem prispevala nižja cena nafte, ki se je v primerjavi z januarjem pocenila za 8 odstotkov, medtem ko so se cene januarja znižale za 5,4 odstotka.

Se pripravlja povečanje obsega spodbud za Evrsko območje?

Slabe številke so zmanjšale upe, da so prizadevanja ECB za zagon inflacije dosegla svoj namen. Hkrati to dviguje možnost napovedi dodatnih spodbujevanih ukrepov, iz strani banke v naslednjem mesecu. Banka je medtem že napovedala zmanjšanje obrestne mere za depozite bank, ki so še vedno v negativnem območju.

Predsednik ECB, Mario Draghi je še v začetku prejšnjega meseca vztrajal, da njihovi ukrepi delujejo.

Analitik, pri družbi Nordea, Holger Sandte je dejal: "Deflacija bi bila za evrsko območje katastrofalna, saj se bi breme visokega dolga povečalo. Zato bo ECB še naprej nadaljevala z politiko denarnega lajšanja. A ne glede na to, kaj se bo ECB do 10. marca odločila, bo inflacija v naslednjih nekaj mesecih gibala okoli ničelne, preden se bo pobrala - če se bodo cene nafte obnašale kot se morajo".

Gospodarska klima po evrskem območju se je po raziskavi Evropske komisije februarja poslabšala bolj od pričakovanj.

Skupina finančnih ministrov držav G20 se je v soboto dogovorila za uporabo "vseh političnih orodij, denarnih, fiskalnih in strukturnih reform, tako idividualno kot kolektivno" za ponovno rast.

About Author

Luka Gubo

Luka Gubo

je kvantitativni analitik pri podjetju Finančni Trgi d.o.o. in upravljavec sklada FT Quant, in ima dolgoletne izkušnje na področju razvoja kvantitativnih modelov in investicijskih strategij. Njegov fokus je implementacija ugotovitev priznanih svetovnih akademikov v prakso, kar pomeni razvoj investicijskih pristopov, ki imajo visoke tveganju prilagojene donose. Zagovarja popolno transparentnost delovanja in čim bolj sistematično odločanje v investicijskem procesu. Za slovenske medije je pogosto vir informacij ali v obliki posvetov ali pisanja prispevkov in kolumn. Njegovi prispevki in komentarji so bili objavljeni v vseh večjih slovenskih medijih (Planet Siol.net, 24ur.com, Delo, Dnevnik, Finance, RTV Slo, Radio Slovenija, Val202, idr.)

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce