Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic Delnice Japonskega konglomerata Softbank Group so danes izgubile več kot tri odstotke vrednosti, potem ko je veliki tehnološki vlagatelj, v enem dnevu doživel tri razočaranja, vključno s slabim nastopom družbe...
  • Trgi ne najdejo jasne usmeritve Azijske delnice in najpomembnejše valute na svetu so se v četrtek ustavile, da bi zadihale, saj so se trgi bojevali za vzpostavitev smeri v odsotnosti trdnih informacij glede nove različice...
  • Predsednik FED opozarja na negotovost glede inflacije Pojav nove variante kitajske kuge naj bi dvigovala negotovost glede inflacije, je opozoril predsednik Ameriške centralne banke. Naraščajoče okužbe s kitajsko kugo in njena nova različica, predstavljajo nova tveganja za...
  • Direktor Nissana opozarja na nadaljevanje kroničnega pomanjkanja čipov Izvršni direktor Nissana je opozoril, da bi lahko najnovejša različica kitajske kuge dodatno zaostrila kronično pomanjkanje čipov, ki se uporabljajo v proizvodnji avtomobilov. Makoto Učida je tako dejal, da je...
  • Težave Evergranda se stopnjujejo Delnice skupine Evergrande, so med današnjim jutranjim trgovanjem izgubile kar 4,8 odstotka vrednosti, potem ko se je predsednik družbe odločil zmanjšati svoj delež v podjetju, ki je v hudih finančnih...

VW škandal: Tožilci v Nemčiji in Franciji so razširili preiskave

VW škandal: Tožilci v Nemčiji in Franciji so razširili preiskave
March 09
09:17 2016

Tožilci v Nemčiji in Franciji so razširili svoje preiskave škandala z emisijami pri Volkswagnu. Oblasti v Parizu so odprle formalno preiskavo v "hujšo goljufijo" glede uporabe naprav na dizelskih motorjih, ki so omogočale zavajajoče prikaze emisij.

Medtem so nemški tožilci dejali, da se je število zaposlenih pri VW v preiskavi iz dosedanjih 6 povečalo na 17. Pri Volkswagnu, kjer zatrjujejo, da sodelujejo z vsemi preiskovalci, so naprave za goljufanje pri emisijah namestili v 11 milijonov svojih vozil.

Največji evropski izdelovalec avtomobilov poleg tega opravlja tudi svojo preiskavo, nedavno pa so opozorili, da bi lahko stroški odpoklicev in odškodnin znašali več milijard evrov.

Novi šef Volkswagna opozarja pred možnostjo višje kazni

Pariški tožilci ki so začeli z preiskavo že lani so v torek potrdili, da je bila zadeva formalno dodeljena trem sodnikom. Vodja urada za preiskavo resnih goljufij Nathalie Homobono je dejala, da so raziskovalci ugotovili, da je Volkswagen goljufal "z namenom", ko je v vozila vgradil programsko opremo za prevaro testov emisij.

Tožbe

Medtem so nemške oblasti povedale, da so povečale število preiskovancev zaposlenih pri Volkswagnu na 17, a so pri tem dodali, da ni v preiskavi ni nobeden od trenutnih članov uprave družbe. Včeraj sta tako Reuters kot Financial Times poročala je blizu vložitve tožbe proti Volkswagnu zaradi padca cen delnic, tudi zavarovalnica Allianz Global Investors, ki je pomemben delničar družbe.

V januarju je ameriško pravosodno ministrstvo vložilo civilno tožbo proti Volkswagnu, poleg tega se bo morala družba soočiti tudi z nizom tožb strank, ki jih bodo odvetniki zelo verjetno združili v skupinsko tožbo.

Pri Volkswagnu zaenkrat ne komentirajo specifičnih podrobnosti v zvezi z preiskavami. Tiskovna predstavnica družbe Jeannine Ginivan je tako za tiskovno agencijo AFP dejala: "Kot smo že večkrat dejali, Volkswagen ne komentira razprav z regulatorji v postopku. Zavezani smo ponovni pridobitvi zaupanja naših kupcev in trgovcev in še naprej bomo sodelovali z vsemi pomembnimi vladnimi agencijami."

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles