Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Microsoft bo za 23 milijard evrov kupil LinkedIn

Microsoft bo za 23 milijard evrov kupil LinkedIn
June 14
06:37 2016

Microsoft se je odločil, za nakup spletnega omrežja LinkedIn, za katerega naj bi v gotovini odšteli 26 milijard dolarjev (23 milijard evrov).

Velikan programske opreme bo tako za delnico odštel 196 dolarjev, kar je premija v višini skoraj 50 odstotkov glede na trenutno borzno ceno.

Posel naj bi Microsoftu pomagal povečati prodajo svoje programske opreme za elektronsko pošto. Microsoft je dejal, da bo LinkedIn pri tem ohranil svojo "unikatno znamko, kulturo in neodvisnost".

Microsoft se odpoveduje izdelavi pametnih telefonov

Ben Wood, vodja za raziskave pri družbi CCS Insight je dejal, da bo posel Microsoftu omogočil dostop do največjega poslovnega socialnega omrežja, ki ima po svetu več kot 430 milijonov članov.

Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella je dejal, da so LinkedIn že dolgo občudovali: "O tem poslu sem razmišljal že dolgo časa." Dogovor je "ključen pri naših drznih ambicijah za izboljšanje produktivnosti in poslovnih procesov," je dodal. Družba načrtuje pri vključevanju LinkedIna drugačen pristop in želi ohraniti njihovo kulturo in blagovno znamko, je dejal Nadella: "To je tisto kar bo pri tem poslu zelo zelo drugačnega".

Microsoft naj bi imel po njegovem mnenju dolgo zgodovino uspešnih integracij družb, ki so jih prevzeli, kot primer je navedel igro Minecraft, ki so jo leta 2014 kupili za 2,5 milijarde dolarjev, kot tudi prvi nakup družbe iz leta 1987, ko so za 14 milijonov dolarjev kupil predstavitveno programsko opremo PowerPoint.

Delnice LinkedIna na borzi v New Yorku so po objavi posla pridobile kar 47 odstotkov vrednosti oziroma 61,5 dolarja na 192,6 dolarja na delnico. Delnice družbe, ki je na borzi začela kotirati v maju leta 2011 so sicer v letošnjem letu izgubile več kot 40 odstotkov vrednosti.

Delnice so februarja potem, ko je družba objavila opozorilo glede dobička v prvem četrtletju in poročala o letni izgubi v višini 166 milijonov dolarjev, izgubile četrtino svoje vrednosti.

Ivan Feinseth, analitik pri družbi Tigress Financial Partners je dejal, da je LinkedIn odlična družba "kljub temu, da so februarja utrpeli udarec. Gre za premium podjetje, ki si zasluži premium ovrednotenje."

Medtem se je vrednost delnic Microsofta znižala za 2,6 odstotka, kar je letošnji padec vrednosti njihovih delnic povečalo na skoraj 10 odstotkov.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce