Finančni trgi

Prispevki

550 milijonov dolarjev kazni za Goldman Sachs

550 milijonov dolarjev kazni za Goldman Sachs
July 10
07:49 2010

Gre za največjo kazen v zgodovini ameriške komisije za vrednostne papirje doslej, vendar obenem le za pet odstotkov čistega dobička Goldmana v letu 2009.

Ameriški finančni velikan Goldman Sachs je včeraj z zvezno Komisijo za vrednostne papirje in borzo (SEC) dosegel dogovor o izvensodni poravnavi civilne tožbe zaradi varanja strank. Gre za največjo kazen v zgodovini SEC doslej, vendar obenem le za pet odstotkov čistega dobička Goldmana v letu 2009.

Direktor za izvrševanje kazni pri SEC Robert Khuzami je sporočil, da gre za ostro opozorilo Wall Streetu, da se ne morejo izogniti kazni, če kršijo načela poštenosti. Goldman Sachs pa je izrazil zadovoljstvo nad dogovorom in borza je optimizem nagradila. Delnice Goldmana so se nemudoma podražile za 6,16 dolarja na 145,22 dolarja, po zaprtju borz pa še na 153,60 dolarja.

Kazenska preiskava še poteka
Goldman Sachs bo SEC plačal 300 milijonov dolarjev, 150 milijonov bo dobila prevarana nemška banka IKB Deutsche Industriebank AG , 100 milijonov pa Royal Bank of Scotland , ki je vmes že prevzela drugo prevarano podjetje. Goldman Sachs je tema dvema bankama in tudi drugim, ki bodo šele prišli na vrsto za lastno civilno tožbo, prodajal vrednostne papirje, za katere so vedeli, da so brez prave vrednosti.

Nihče pri Goldman Sachsu ni prevzel pravne odgovornosti za početje oziroma nihče ni priznal krivice. Kazenska preiskava pravosodnega ministrstva sicer še poteka.

Vir:finance.si

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles