Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ECB predstavila nova bankovca za 100 in 200 evrov

ECB predstavila nova bankovca za 100 in 200 evrov
September 18
06:35 2018

Včeraj sta bila predstavljena novo oblikovana bankovca za 100 in 200 evrov, ki naj bi v obtok prišla maja prihodnje leto. Oba imata vgrajene nove varnostne elemente, katerih namen je otežiti njuno ponarejanje. Nova bankovca sta manjša od sedanjih različic, kar pomeni, da se bosta bolje prilegala v denarnice ljudi, so dejali pri Evropski centralni banki.

Velikost pomeni tudi, da bodo bankovci sedaj lažje obdelani iz strani strojev in se bodo manj obrabljali kot do sedaj. Bankovca sta zadnja v seriji Europa, ki prikazuje podobo mitološkega grškega lika s tem imenom.

Industrijska proizvodnja julija v območju evra in EU navzdol

Član izvršnega odbora ECB, Ives Mersch je dejal, da bo treba prilagoditi več kot milijon bančnih avtomatov, predenj bodo 28. maja prihodnje leto v 19 državah, ki uporabljajo skupno valuto novi bankovci prišli v obtok.

Nova bankovca sta natisnjena na papirju iz čistih bombažnih vlaken in ne vsebujejo nobenih sledi živalskih izdelkov.

Nova evropska bankovca na hrbtu prikazujeta posodobljen zemljevid Evrope z državami, ki so se EU pridružile odkar so v letu 2002 v veljavo vstopili evrski bankovci prve serije.

Bankovca imata tudi nekaj novih varnostnih funkcij, vključno z "satelitskim" hologramom majhnih simbolov za evro ki se pomikajo po številu, ko bankovec obračamo, kot tudi svetlečo številko na spodnjem robu bankovca, ki svojo barvo spreminja od smaragdno zelene do temno modre.

Oteževanje ponarejanja in zagotavljanje, da bankovci ne bodo uporabljeni pri kriminalnih dejavnostih, je bila pri snovanju novih bankovcev ključna naloga ECB. V letu 2016 je tako banka dejala, da ne bo več proizvajala bankovcev za 500 evrov, zaradi zaskrbljenosti, da bi lahko le ti omogočali nelegalne dejavnosti.

Kljub povečanju transakcij prek kartic, so pri ECB dejali, da se je povpraševanje po denarju v resnici povečalo. Od uvedbe evra v letu 2002 se je število bankovcev v obtoku potrojilo in sedaj dosega 21 milijard, medtem ko je vrednost bankovcev dosegla že skoraj 1,2 bilijona evrov, so še dejali pri ECB.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles