Finančni trgi

Prispevki

Kitajska in ZDA sta se dogovorili za 90 dnevno trgovinsko premirje

Kitajska in ZDA sta se dogovorili za 90 dnevno trgovinsko premirje
December 03
07:27 2018

Peking naj bi "zmanjšal in odpravil" 40 odstotne uvozne dajatve, ki so trenutno v veljavi za avtomobile uvožene iz ZDA je sporočil ameriški predsednik Donald Trump. Kitajska stran sicer še ni komentirala njegove objave na twitterju.

Če bo poteza odobrena, bi bila to dobrodošla novica za avtomobilsko industrijo, ki je v zadnjem času trpela zaradi naraščajočih ameriško-kitajskih trgovinskih trenj.

Predsednika Trump in Ši Jingping sta se sicer dogovorila za začasno premirje v trgovinskem sporu. Na večerji ob vrhu skupine G20 sta se tako sporazumela o 90 dnevnem premirju, da bi tako omogočila mirne pogovore o trgovinskem sporazumu.

Trump zelo nezadovoljen z odločitvijo GM-a za množično odpuščanje ameriških delavcev

Če ne bi prišlo do tega dogovora, bi se ameriške uvozne dajatve na kitajsko blago na začetku prihodnjega leta iz sedanjih 10 odstotkov povišale na 25 odstotkov, hkrati pa bi odprle vrata k sprejemu dodatnih dajatev na kitajsko blago.

Po objavi dogovora so se delnice na azijskih trgih podražile. Indeksi na kitajskem so pridobili med 2,6 in 2,9 odstotka, medtem ko je japonski Nikkei zrasel za 1 odstotek.

V trgovinski vojni sta se ZDA in Kitajska medsebojno obtežili z uvoznimi dajatvami, da bi svoje izdelke na domačem trgu naredili bolj konkurenčne.

O čem so se dogovorili na srečanju G20?

V izjavi so iz Bele hiše povedali, da bodo ameriške uvozne dajatve na kitajsko blago ostale nespremenjene naslednjih 90 dni, vseeno pa so dodali: "Če na koncu tega obdobja stranke ne bodo uspele doseči sporazuma, se bodo uvozne dajatve iz 10 odstotkov povišale na 25 odstotkov."

ZDA in Kitajska sta se strinjali z "nakupom, o katerem se še nista uspeli dogovoriti, zelo pomembne količine kmetijskih, energetskih, industrijskih in drugih izdelkov iz ZDA, s čimer bi zmanjšali trgovinsko neravnovesje med našima državama".

Obe strani sta se poleg tega zavezali, da bosta "takoj začeli s pogajanji o strukturnih spremembah v povezavi z prisilnim prenosom tehnologije, zaščito intelektualne lastnine, netarifnimi ovirami, spletnimi vdori in kibernetskimi tatvinami," so sporočili iz Bele hiše.

Kitajski zunanji minister Wang Yi je novinarjem po pogovorih dejal, da je "glavni sporazum učinkovito preprečil dodatno širitev ekonomskih trenj med obema državama".

So uvozne dajatve še vedno v veljavi?

Tako je, premirje za zdaj samo preprečuje načrtovano povišanje ameriških uvoznih dajatev na 200 milijard dolarjev kitajskega blaga. Premirje se hkrati ne nanaša na skupno 250 milijard dolarjev kitajskega blaga, ki je od julija naprej ocarinjeno. Hkrati premirje ne vpliva na obstoječe kitajske carine, ki so bile uvedene na 110 milijard dolarjev ameriškega blaga.

Bo dogovor vodil v rešitev spora?

Čeprav je rezultat srečanja na vrhu skupine G20 boljši od pričakovanj, pa je nejasno kako bo uspelo državama rešiti osnovne razlike v pogledih.

"Ne bi si smeli domišljati, da bo premirje končalo trgovinsko vojno med največjima gospodarstvoma na svetu," je zapisal strateg družbe DBS, Philip Wee.

Dodal je: "Trenutno moramo počakati na to ali je lahko dosežen resnični napredek pri spornih vprašanjih, ne le na področju trgovine, temveč predvsem na področju intelektualne lastnine."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles