Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Svetovni trgi so skorajšnji dogovor med Kitajsko in ZDA pozdravili z pozitivno rastjo

Svetovni trgi so skorajšnji dogovor med Kitajsko in ZDA pozdravili z pozitivno rastjo
March 04
07:26 2019

Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z pozitivno rastjo, saj znamenja kažejo, da sta ZDA in Kitajska zelo blizu trgovinskemu dogovoru s katerim bosta končali dolgotrajno trgovinsko vojno, medtem ko se je vrednost dolarju znižala saj so trgovalci vse bolj prepričani, da bo Ameriška centralna banka nadaljevala s svojo prilagodljivo monetarno politiko.

Finančni časopis The Wall Street Journal je tako v nedeljo poročal, da bi bile lahko med Pekingom in Washingtonom odstranjenih večina od trenutnih uvoznih dajatev, medtem ko bi se lahko vrh na katerem bosta predsednika Trump in Jinping formalno podpisala dogovor zgodil konec tega meseca.

Poročanje sledi prejšnjim komentarjem Donalda Trumpa, ko je Kitajsko zaprosil za takojšnjo odpravo vseh uvoznih dajatev na ameriške kmetijske proizvode, ker so trgovinski pogovori dobro napredovali. Hkrati se odločil za odločitev predhodno predvidenega povišanja uvoznih dajatev na 25 odstotkov za kitajsko blago, ki bi moralo začeti veljati 1. marca.

Ameriško gospodarstvo je lani doseglo skoraj 3 odstotno gospodarsko rast

Vse to se je odrazilo kot pozitivno za razpoloženje pri tveganju, zaradi česar so terminske pogodbe za ameriške delnice že pridobile skoraj 0,5 odstotka vrednosti.

V Aziji so kitajske delnice zabeležile največjo rast, saj je indeks blue čipov pridobil skoraj 3 odstotke vrednosti. Avstralske delnice so zrasle za 0,4 odstotka, medtem ko je glavni borzni indeks na Hongkonški borzi pridobil 0,7 odstotka vrednosti.

Tako je najširši azijski indeks brez Japonske pridobil 0,3 odstotka vrednosti, od začetka leta pa je omenjeni indeks pridobil že skoraj 10 odstotkov vrednosti. Glavni japonski borzni indeks Nikkei je zrasel za več kot odstotek.

"Po močnem okrevanju za tvegano premoženje od začetka letošnjega leta, bo vrsta dogodkov v marcu postavila smernice za globalne vlagatelje o tem ali je ta preobrat trajnosten," je dejal Tai Hui, iz družbe JPMorgan Asset Management.

Politika lajšanja ?

Marec naj bi bil po pričakovanjih ključen mesec za svetovne trge, saj bo britanski parlament glasoval o izstopu države iz Evropske Unije, medtem ko bo imela Ameriška centralna banka svoje naslednje srečanje, kjer bi lahko obelodanili svoje načrte za prihodnja zvišanja obrestnih mer in zmanjšanje svoje bilance stanja.

"Čeprav bo potrebnega nekaj časa za stabilizacijo gospodarskih podatkov iz trenutnega trenda upočasnjevanja, pa bi morali premiki s strani centralnih bank in vlada, zlasti v ZDA in na Kitajskem, za zdaj pomagati pri podpori zaupanja vlagateljev," je dejal Tai.

Vrsta raziskav je konec prejšnjega tedna pokazala na obseg težav proizvajalcev, zlasti tistih, ki so izpostavljeni upočasnitvi gospodarske rasti na Kitajskem in povečala pričakovanja, da je zaostritvene politike centralnih bank zaenkrat konec.

Medtem se je vrednost dolarja v primerjavi s košarico najpomembnejših tujih valut znižala za 0,1 odstotka na 96,46 točke. Evro je v primerjavi z dolarjem ohranil znane nivoje pri vrednosti 1,1361 dolarja.

Na naftnih trgih se je cena soda nafte znamke Brent povišala za 21 centov na 65,28 dolarja, medtem ko je cena lahke ameriške nafte narasla za 19 centov na 55,99 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce