Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi pozitivno po spodbudnih novicah o trgovinskem dogovoru med ZDA in Kitajsko

Trgi pozitivno po spodbudnih novicah o trgovinskem dogovoru med ZDA in Kitajsko
November 26
07:23 2019
Azijske delnice so danes pridobile na vrednosti, kar je posledica novega zagona v kitajsko-ameriških prizadevanjih za končanje trgovinskega spora, medtem ko je kitajski velikan spletne trgovine Alibaba, v največji letošnji splavitvi delnic, doživel dober trgovalni debi na borzi v Hong Kongu.
Najširši borzni indeks azijsko-pacifiške regije izven Japonske je danes pridobil 0,4 odstotka vrednosti in dosegel najvišjo vrednost v zadnjem tednu. Avstralske delnice so pridobile 0,83 odstotka vrednosti, medtem ko se je glavni japonski borzni indeks Nikkei povzpel za 0,54 odstotka. Delnice v regiji so podaljšale svoje zgodnje dobičke, potem ko je Peking dejal, da je imel kitajski glavni trgovinski pogajalec Liu He telefonski pogovor s svojimi ameriškimi kolegi in sta obe strani dosegli dogovor o nadaljnjih korakih za rešitev spora.

FT Quant brez vstopnih stroškov do konca meseca novembra

 Ta razvoj dogodkov je sledil včerajšnjim pozitivnim novicam v medijih na Kitajskem in v ZDA, kar je pripomoglo k krepitvi razpoloženja. Medtem je vrednost jena v primerjavi z dolarjem upadla na najnižje nivoje v zadnjih dveh tednih, švicarski frank pa je proti dolarju dosegel najnižjo vrednost v zadnjih šestih tednih, saj je optimistično razpoloženje zmanjšalo povpraševanje po varnih zavetjih.
"Širok trend je, da trgi iščejo ugodne posle, saj je trgovina najbolj prizadela globalno gospodarsko rast in zmanjšuje zaupanje na trgih," je dejal Shane Oliver iz družbe AMP Capital Investors."Imamo okolje z nizkimi obrestnimi merami, ki podpira delnice. Če bomo dobili boljše gospodarske novice in olajšanje glede geopolitičnih tveganj, bi lahko delnice prihodnje leto še bolj pridobile na vrednosti."
Trgovalci so kot svežo spodbudo za trgovanje opozorili na odločitev Kitajske, da poviša kazni za kršitev pravic o intelektualni lastnini, kot novo koncesijo Združenim državam Amerike v dolgih in nestanovitnih trgovinskih pogajanjih.
Vlagatelje so spodbudili tudi pozitivni komentarji ameriškega predsednika Donalda Trumpa in kitajskega predsednika Šija o skorajšnjem dogovoru o trgovinskem sporazumu. Delnice na Wall Streetu so kvišku pognali tudi nakupi , kot je bil prevzem izdelovalca luksuznih izdelkov Tiffany iz strani francoskega konglomerata LVHM in nakup borzno posredniške družbe TD Ameritrade Holding Charles Schwab.
V Hong Kongu so delnice Alibabe prvi dan trgovanja pridobile 6,9 odstotka vrednosti, vseeno pa je indeks Hang Seng izgubil 0,14 odstotka vrednosti. Kitajska družba je v prvi prodaji zaslužila najmanj 11,3 milijarde dolarjev, kar so analitiki videli kot znak zaupanja v Hong Kong, ki ga v zadnjih mesecih pretresajo hudi proti vladni protesti.
Na valutnih trgih je jen v primerjavi z dolarjem upadel na nivo 109,205 jena za dolar, kar je bilo najmanj po 12. novembru. Z še enim varnim zavetjem, švicarskim frankom se je trgovalo pri nivoju 0,9967 franka za dolar, kar je bil najnižji nivo po 16. oktobru.
Na surovinskih trgih se je cena nafte znamke Brent podražila za 0,09 odstotka na 63,71 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 58,01 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce