Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ECB je sprejela nujne ukrepe za pomoč evrskemu območju

ECB je sprejela nujne ukrepe za pomoč evrskemu območju
March 19
07:18 2020

Evropska centralna banka (ECB) je sprožila nujni paket finančne pomoči v višini 750 milijard evrov, s katerim želijo omiliti vpliv pandemije koronavirusa na Evropsko gospodarstvo. Banka bo tako kupovala dolgove držav in podjetji po vsem evrskem območju, vključno z težavnimi grškimi in italijanskimi vrednostnimi papirji.

Pri tem je šefinja banke Christine Lagarde dejala, da "ni omejitev" glede zavezanosti banki evru.

V zadnjih tednih so sicer centralne banke in vlade po vsem svetu objavile svoje velike spodbujevalne načrte.

Bill Gates dokončno zapušča Microsoft

Tako imenovani program za nujne ukrepe v času pandemije prihaja le šest dni zatem, ko je ECB razkrila ukrepe, ki niso uspeli umiriti trgov, kar je ustvarilo dodaten pritisk za nadaljno podporo evropskim gospodarstvom.

Med objavo najnovejše poteze je Lagardova dejala, da bo ECB storila vse kar je v njeni moči, da v teh "izrednih časih" podpre evro.

Shema za nakupovanje sredstev bo začasna in se bo zaključila potem, ko bo ECB "presodila, da je krizna faza v zvezi z koronavirusom končana, vsekakor pa se to ne bo zgodilo pred koncem letošnjega leta," so zapisali v izjavi.

Objava je prišla potem, ko je 25-članski upravni odbor banke v sredo zvečer opravil nujne pogovore prek telefona.

V zadnjih dneh so ECB očitali, da ni storila dovolj za podporo evroobmočju v primerjavi z drastičnimi ukrepi Ameriške centralne banke (FED). Ta se je v nedeljo odločila za močno znižanje obrestnih mer na skoraj nič odstotkov in hkrati sprožila spodbujevalni program v višini 700 milijard dolarjev.

Šlo je za del usklajene akcije, ki je vključevala Evrsko območje, Japonsko, Veliko Britanijo, Kanado in Švico.

V okviru te napovedi so pri Ameriški centralni banki dejali, da bodo sodelovali z drugimi centralnimi bankami za povečanje razpoložljivosti dolarjev poslovnim bankam.

Te tako imenovani valutne zamenjave so bile pomembno orodje za ohranjanje finančne stabilnosti po bančni krizi v letu 2008.

"Današnje usklajeno ukrepanje glavnih centralnih bank bo izboljšalo globalno likvidnost z znižanjem cene in podaljšalo najdaljši rok operacij posojanja ameriškega dolarja", so v skupni izjavi dejali predstavniki centralnih bank.

Japonska centralna banka se je prav tako odločila za olajševalno denarno politiko, tako da se je zavezala k nakupi tveganih sredstev z dvakrat hitrejšim tempom od trenutnega. Poleg tega so napovedali, da se bo nov program posojil z ničelno obrestno mero finančnim institucijam, podaljšal za dodatno leto.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce