Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Globalni trgi v napetosti pred zasedanjem Ameriške centralne banke

Globalni trgi v napetosti pred zasedanjem Ameriške centralne banke
June 10
06:14 2020

Azijske borze so sredo na vrednosti pridobile še deseti dan zapored, vseeno pa je zagon izzvenel, saj se pojavljajo dvomi glede globalnega okrevanja po pandemiji kitajskega virusa, pred koncem zasedanja Ameriške centralne banke.

Stranski premik delnic pomeni zaključek dveh tednov rasti cen delnic na borzah, ki so dobile pospešek po nepričakovani rasti zaposlovanja v ZDA prejšnji mesec. Varne oaze od zlata pa do japonskega jena so danes dobile podporo, saj je optimizem nekoliko popustil.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je tako danes pridobil 0,3 odstotka vrednosti, glavni japonski borzni indeks Nikkei pa je pridobil 0,1 odstotka vrednosti. Jen je obdržal velike dvodnevne dobičke, medtem ko so surovine zdravile torkove izgube. Nekoliko se je dvignila cena zlata.

ZDA uradno v recesiji, ki pa bo zelo verjetno kratkega značaja

Pozornost vlagateljev se je sedaj preusmerila na gospodarske obete centralne banke in glede tega ali bi lahko okrepitev krivulje donosnosti ameriškega dolga, med prodajo obveznic na trgu v preteklih tednih, spodbudila posredovanje na daljša obdobja.

"Nocoj bo centralna banka ključna spremenčjivka pri ugotavljanju ali gre pri dogajanju za počitek ali obrat za 180 stopinj," je dejal Vishnu Varathan iz banke Mizuho v Singapurju.

Trgi od banke ne pričakujejo nobenega ukrepanja, vseeno pa bi kakršen koli namig glede odstavljanja noge iz stopalke za plin spodbudil občute tveganja in dvignil vrednost dolarja.

Izjava FED-a naj bi bila objavljena danes ob 18. uri po ameriškem času, nato pa bo pol ure kasneje sledila tiskovna konferenca, na katero čaka večina vlagateljev na trgih. Danes so terminske pogodbe za indeks S&P 500 priobile 0,6 odstotka in povrnile nekaj izgub ustvarjenih v torek, medtem ko so bili drugi premiki manjši.

Primerjalni indeksi delniv v Avstraliji, Hong Kongu in Južni Koreji so se zvišali za manj kot 0,3 odstotka.

Velika pričakovanja

Srečanje centralne banke poteka sredi skoraj evforičnega optimizma vlagateljev glede hitrega okrevanja gospodarstva po izbruhu pandemije kitajskega virusa, vseeno pa so poročila prejšnji teden razen ameriškega zaposlovanja, pokazala naraščajoče napetosti med Kitajsko in ZDA ter slabe gospodarske podatke.

Po tednih ignoriranja slabih podatkov se zdi, da je začela možnost počasnega okrevanja vplivati na misli vlagateljev , to pa povečuje pričakovanja do FED-a, da stori še več za spodbuditev gospodarskega okrevanja.

Kitajske tovarniške cene so se v maju znižale najstrmeje v več kot zadnjih štirih letih, kar pomeni, da pandemije vpliva na slabše povpraševanje.

Podatki o nemškem izvozu in uvozu za aprli so medtem pokazali največji upad odkar so leta 1990 zečeli zbirati tovrstne podatke. Država se trenutno spopada z najhujšo recesijo po drugi svetovni vojni.

Na surovinskih trgih se je zlato okrepilo na nivo 1716,29 dolarja za unčo.

Cene nafte so se znašle na levi nogi zaradi ponovne zaskrbljenosti, glede presežne ponudbe in osnovne gospodarske šibkosti. Cena nafte znamke Brent se je tako znižala za odstotek na 40,72 dolarja za sod, medtem ko se je vrednost ameriške lahke nafte znižala za 1,4 odstotka na 38,38 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce