Finančni trgi

Prispevki

AB InBev in SABMiller vse bližje dogovoru o prevzemu

AB InBev in SABMiller vse bližje dogovoru o prevzemu
October 13
08:48 2015

Pivovarska družba SABMiller je "načeloma" sprejela povišano prevzemno ponudbo z strani rivalske družbe Anheuser-Busch InBev, ki je ponudil 44 funtov na delnico (59,5 evrov).

AB InBev je svoje ponudbe poviševal iz 38, 40 42,15 in 43,5 funtov na delnico. Delnice družbe SABMiller so med včerajšnjim trgovalnem dnevom na borzi v Londonu dosegle ceno 36,67 funta za delnico.

SABMiller je prejšnje ponudbe za odkup zaradi po svojem mnenju "močne podcenjenosti" zavrnila. Če bo prišlo do združitve, bo nastalo podjetje največji pivovar na svetu.

SABMiller zavrnil najnovejšo ponudbo Anheuser-Busch InBev

V izjavi sta upravna odbora obeh družb dejala, da so "dosegli načelni dogovor o ključnih pogojih morebitne sprejete ponudbe".

SABMiller ima v svoji lasti blagovne znamke kot so Miller, Peroni in Grolsch, medtem ko proizvajajo pri InBevu znake piv kot so Budweiser, Stella Artois in Corona. Pri SABMillerju so sporočili, da je njihov upravni odbor pripravljen dati soglasje za prodajo pri ceni 44 funtov na delnico, če bo kupnina v celoti plačana v gotovini.

Če bo posel vreden skoraj 100 milijard evrov dobil zeleno luč, bo imel ustvarjeni pivovarski velikan na svetovnem trgu skoraj 30 odstotni prodajni delež. Družbi še nista sprejeli uradnih pogojev ponudbe, a najnovejše dogajanje pomeni, da so rok za sprejem zavezujoče ponudbe podaljšali do 28 oktobra.

Najnovejši predlog odkupne cene prihaja le dan pred prvotnim rokom , do katerega je morala družba AB InBev, SABMillerju poslati formalno ponudbo ali pa pogajanja prekiniti za naslednjih šest mesecev.

Najnovejša ponudba predstavlja nakupno premijo v višini več kot 50 odstotkov nad ceno SABMillerjevih delnic sredi septembra, ko se je začela bitka ponudb.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce