Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Air France napovedal velika odpuščanja

Air France napovedal velika odpuščanja
July 06
09:15 2020

Air France-KLM namerava v svoji francoski izpostavi odpustiti več kot 7500 delavcev v času, ko se letalska industrija spopada z krizo, ki jo je povzročil kitajski koronavirus. Drugi največji evropski letalski prevoznik bo tako pri Air Francu odpustil 6560 delavcev, pri čemer bo njihov regionalni francoski prevoznik Hop! odpustil 1020 delavcev.

V izjavi so pri družbi povedali: "Okrevanje bo kot kaže zelo počasno", zaradi negotovosti povezanih z Covidom-19. Do odpuščanj bo prišlo v naslednjih treh letih.

Skupina je kot možni razlog za zaskrbljenost navedla tudi odpravo omejitev in spreminjanje povpraševanja strank v prihodnosti. Med viškom pandemije so prihodki Air Franca upadli za 95 odstotkov, družba pa je na dan izgubljala 15 milijonov evrov.

ZDA so v juniju ustvarile rekordno število novih delovnih mest

Pri Air Francu sicer ne pričakujejo, da se bo dejavnost vrnila na raven pred pandemijo pred letom 2024.

Glavna letalska družba skupine naj bi do leta 2022 odpustila več kot 6000 delavcev, od trenutno več kot 41,000 zaposlenih.

"Naravni odhodi", kot so upokojitve in zaposleni, ki bodo odšli po lastni volji, naj bi predstavljali približno polovico odpuščanj v Air Franceu.

V sestrski letalski družbi Hop! naj bi delo v prihodnjih treh letih izgubilo 1020 zaposlenih. Trenutno ta družba zaposluje nekaj več kot 2000 ljudi.

Iz družbe so sporočili: "Air France in Hop! sodelujeta s sindikati pri izvajanju načrtov, ki dajejo prednost prostovoljnim odhodom, predčasnemu upokojevanju in poklicni in geografski mobilnosti."

Air France je sporočil še, da bodo konec julija, skupaj z širšo skupino Air France-KLM, predstavili širši "načrt obnove".

Člani sindikatov in uslužbenci družbe so v petek v večih mestih po Franciji organizirali proteste, eden od teh pa je potekal tudi pred glavnim štabom družbe v bližini letališča Roissy-Charles de Gaulle.

Francoska vlada je pred tem obljubila več milijard evrov težko pomoč za podporo družbi Air France-KLM in širši letalski industriji, saj je povpraševanje po letih zaradi karantenskih ukrepov močno upadlo.

Posojila družbi Air France so bila sicer odvisna od tega, da je prevoznik ukinil nekaj domačih letov, s čimer naj bi zmanjšali emisije izpustov ogljika?

Tudi druge letalske družbe so bile prisiljene sprejeti podobne ukrepe v pričakovanju dolgega in počasnega okrevanja na nekdanje ravni povpraševanja.

Pri nizkocenovnemu ponudniku letov Easy Jet so pred tem dejali, da bodo zaradi pandemije kitajskega virusa, morda prisiljeni v zmanjšanje števila osebja za do tretjino.

V juniju pa je Lufthansa napovedala, da namerava odpustiti kar 22,000 zaposlenih, medtem ko naj bi British Airways svojo 42,000 člansko delovno silo zmanjšal za 12,000 oseb.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce