Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

AirAsia objavila največjo četrtletno izgubo v zgodovini

AirAsia objavila največjo četrtletno izgubo v zgodovini
March 30
06:22 2021

Delnice družbe AirAsia so med jutranjim trgovanjem v torek močno izgubile na vrednosti, saj so analitiki znižali napoved dobička za podjetje, potem ko je malezijska nizkocenovna letalska družba objavila rekordno četrtletno izgubo.

V prvi polovici trgovalnega dne so delnice izgubile do 6,2 odstotka vrednosti.

Affin Hwang Capital je znižal napoved prihodkov za leti 2021 in 2022 saj letos pričakujejo večjo neto izgubo zaradi zapor gospodarstva v Maleziji v prvem četrtletju, zaprtja mej in daljšega pričakovanega okvirja za program imunizacije proti kitajski kugi.

Trgi mešano, tehnološki sektor v rdečem

"Sedaj pričakujemo, da bo AirAsia leta 2022 poročala o čisti izgubi v višini 19,3 milijona evrov, kar je posledica počasnejšega okrevanja mednarodnega turizma od pričakovanj," je v svojem zapisu dejal analitik Isaac Chow.

AirAsia je v predstavitvi rezultatov na svoji spletni strani dejala, da pričakujejo slabo poslovanje v prvem četrtletju za svojo enoto v Maleziji, naslednje četrtletje pa bi lahko po sprostitvi ukrepov nekaterih držav prineslo do 33 odstotne prevozne nivoje iz domačih ravni pred kitajsko kugo.

AmInvestment Bank je v svojem poročilu navedla, da je za AirAsio zelo pomembno povečati svojo likvidnost, glede na to kako hitro porabljajo svojo gotovino.

Raziskovalna agencija je dejala, da bodo morale kljub izboljšavam prihodnjih napovedi za letalsko industrijo in letalske družbe, le te zbrati še več svežega kapitala, "vključno z morebitno zamenjavo dolga z lastniškim kapitalom za upnike, za zagotovitev dolgoročnega preživetja."

AirAsia je v svoji predstavitvi navedla, da jim je uspelo porabo gotovine v zadnjem lanskem četrtletju zmanjšati za 92 odstotkov, kar je deloma posledica podpore najemodajalcev in bančnih odlogov plačil.

Letalska družba je hkrati dejala, da so bile pozitivne tudi tekoče razprave o zbiranju novega kapitala v Indoneziji in na Filipinih. Družba je sicer v ponedeljek poročala o rekordnih 591 milijonih dolarjev četrtletne izgube.

AirAsia si sicer prizadeva zbrati več kot pol milijarde evrov kapitala za obvladovanje pandemije, pri čemer so izrazili pričakovanje, da jim bo uspelo iz strani treh malezijskih bank zbrati 200 milijonov evrov posojil.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles