Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Airbnb gre na borzo

Airbnb gre na borzo
November 17
07:15 2020

Spletno mesto za iskanje nastanitev Airbnb je vložilo dokumente, da bi postalo podjetje, ki javno kotira na borzi, kar je eno od najbolj pričakovanih splavitev delnic v letošnjem letu. Od ustanovitve spletne strani za izmenjavo domov v letu 2008 je tehnološko podjetje iz San Francisca preraslo v globalno družbo.

Njihov vzpon je izzval tradicionalne hotelske tekmece in mesta, ki se spopadajo z navalom turistov na nova območja. Čeprav je pandemija kitajskega virusa družbi, ki že tako ustvarja izgubo še dodatno škodovala, pa so pri Airbnb dejali, da je ostaja njihov poslovni model odporen.

Po napovedih pri družbi upajo, da bodo s prodajo delnic zbrali približno 3 milijarde dolarjev, pri čemer vrednost družbe ocenjujejo na več kot 30 milijard dolarjev.

Prva splavitev delnic

"Verjamemo, da se meje med potovanjem in običajnim življenjem brišejo, svetovna pandemija kitajskega virusa pa je pospešila zmožnost življenje kjer koli," je sporočila družba, v svoji dokumentaciji za komisijo za vrednostne papirje v svoji prvi javni ponudbi delnic (IPO). "Naša platforma se je izkazala za zelo prilagodljivo pri služenju tem novim načinom potovanja."

Azijski trgi najvišje v zadnjih dveh letih

Na njihovi platformi svoje nepremičnine po vsem svetu ponuja več kot 4 milijone gostiteljev, 86 odstotkov od katerih se nahaja izven ZDA. Lansko leto je prek družbe namestitev rezerviralo približno 54 milijonov ljudi, ki si od vsake rezervacije vzame svoj delež.

Toda potovanja je močno prizadela pandemija kiatsjekga virusa, zaradi česar je bilo podjetje prisiljeno odpustiti 25 odstotkov zaposlenih in od vlagateljev zbrati 2 milijardi dolarjev kapitala, da bi se rešilo iz hude krize.

V podjetju so sporočili, da so si rezervacije od takrat nekoliko opomogle, saj si ljudje z dolgoročnimi najemi, želijo pobegniti iz zaprtih mest. Kljub temu so v zadnjih mesecih na letni ravni še vedno zabeležili 20 odstotni upad prometa.

V letu 2019 je družba pridelala izgubo v višini več kot 674 milijonov dolarjev, to številko pa so v letošnjih prvih devetih mesecih že presegli.

Družba, ki je lani ustvarila prihodke v višini 4,8 milijarde dolarjev, je potencialne vlagatelje opozorila, da se je rast prihodkov upočasnila, kar se bo verjetno še nadaljevalo.

Med letoma 2018 in 2019 je družba zabeležila več kot 30 odstotno rast prihodkov. A prihodki so se v prvih devetih mesecih letošnjega leta znižali za več kot 30 odstotkov na 2,5 milijarde dolarjev.

Ločeno so delnice proizvajalca električnih avtomobilov Tesla včeraj pridobile več kot 9 odstotkov vrednosti, saj naj bi družba začela kotirati na indeksu S&P 500. To se bo zgodilo 21. decembra.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles