Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Airbnb je kotiranje na borzi začel udarno

Airbnb je kotiranje na borzi začel udarno
December 11
08:29 2020

Delnice družbe Airnbn so med včerajšnjim prvencem na borzi več kot podvojile svojo vrednost, saj je podjetje za najemanje nastanitev, v največji ameriški javni ponudbi v letu 2020, doseglo tržno vrednost nekaj nad 100 milijard dolarjev, kar kaže da so vlagatelji še naprej navdušeni nad tehnološkimi družbami.

Airbnb je trgovanje na indeksu Nasdaq odprl pri vrednosti 146 dolarjev, kar je bile mnogo več od pričakovane cene pri okrog 68 dolarjev za delnico, s katero naj bi družba na začetku zbrala 3,5 milijarde dolarjev kapitala. Delnice so med trgovanjem dosegle najvišjo ceno 165 dolarjev, ob koncu trgovalnega dne pa je njihova cena znašala 144,71 dolarja.

Začetna ponudba delnic je vrhunec osupljivega okrevanja družbe Airbnb, potem ko je podjetje letos močno prizadela pandemija kitajskega virusa.

Japonska napovedala nov paket spodbud za gospodarstvo

A potem ko je prišlo do umika karantenskih ukrepov, se je več popotnikov odločilo, da bodo namesto hotelov rezervirali domove, kar je Airbnbju v tretjem četrtletju pomagalo ustvariti presenetljiv dobiček. Hkrati je podjetje s sedežem v San Franciscu profitiralo tudi zaradi povečanega zanimanja za najem domov zunaj večjih mest.

"Mislim, da to poletje ni bilo veliko ljudi, ki so pričakovali, da bodo v letošnjem letu doživeli splavitev delnic Airbnb-ja," je dejal izvršni direktor družbe, Brian Chesky.

"Načrtovali smo, da bomo šli v javnost, našo prvo javno ponudbo smo prestavili in to je bilo naše najbolj neverjetno potovanje. Uspela nam je izjemna vrnitev z naše gostitelje in tisto za kar upam, da bodo kmalu tudi potovanja," je dodal Chesky, katerega delež v družbi Airbnb je vreden približno 11 milijard dolarjev.

Družba, ki je bila ustanovljena leta 2008 kot spletno mesto za rezervacijo sob med poslovnimi konferencami, je bila v letošnjem letu ena od najbolj pričakovanih prvih javnih ponudb delnic v ZDA, ki je bilo že tako rekordno za kotacije na borzah.

Založba Warner Music Group, podjetje za analizo podatkov Palantir Technologies in podjetje za skladiščenje podatkov Snowflake Inc so tako v zadnjih nekaj mesecih postale javno trgovane družbe.

Na začetku trgovanja na indeksu Nasdaq je bila tržna kapitalizacija družbe Airbnb ocenjena na 86,5 milijarde dolarjev, kar je več od spletne potovalne agencije Booking Holdings Inc in hotelske verige Marriott International Inc.

Vključno z vrednostnimi papirji, kot so opcije in omejene delniške enote je v celoti razredčena ocena vrednosti Airbnb-ja dosegla 100,7 milijarde dolarjev, kar je več kot petkrat več od 18 milijard dolarjev, na kolikor je bila družba ocenjena v zasebnem zbiranju sredstev v aprilu, na začetku pandemije kitajskega virusa.

Obrvi dvigajoč vzpon delnic družbe prihaja potem, ko se je cena delnic podjetja za dostavo hrane DoorDash Inc med prvim dnevom trgovanja podvojila.

Tako veliki dobički med prvim dnevom trgovanja bodo zelo verjetno spodbudili kritike nekaterih vlagateljev tveganega kapitala, vključno z Billom Gurleyem iz družbe Benchmark, ki trdijo, da investicijske banke namenoma podcenjujejo začetne prodaje, da lahko njihovi klienti dosežejo velike dobičke, ko se začne trgovanje z delnicami. Takšni zagovorniki podjetja spodbujajo, naj razmislijo o uvrstitvi delnic prek direktnega kotiranja, pri čemer bankirji nimajo velikega vpliva na ceno po kateri bodo delnice prodane.

Chesky je dejal, da se bo Airbnb osredotočil na stvari, ki so bile pod njihovim nadzorom. "V tem trenutku cena delnic ni nekaj kar je pod našim nadzorom. Naše zaposlene sem spodbudil, da se osredotočijo na stvari, ki jih lahko nadzirajo," je pred začetkom trgovanja z delnicami družbe dejal direktor Chesky.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles