Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Airbus bo Kitajski prodal 300 novih letal

Airbus bo Kitajski prodal 300 novih letal
March 26
07:43 2019

Airbus naj bi si v poslu vrednem več deset milijard evrov zagotovil naročilo iz Kitajske za 300 letal. Med obiskom kitajskega predsednika Ši Jinpinga v Parizu je bil tako podpisan sporazum o nakupu Airbusovih letal A320 in A350 XWB.

Naročilo je del paketa poslovnih dogovorov, ki bodo podpisani med obiskom kitajskega predsednika v Evropi.

Posle prihaja v času ko se je rival Boeing znašel v težavah potem, ko je v nesrečah dveh njunih letal 737 Max umrlo več kot tristo oseb. Airbus je v izjavi sporočil, da so podpisali sporazum s Kitajsko družbo China Aviation Supplies Holding, ki pokriva nakupe Airbusovih letal za vse kitajske letalske družbe in bo vseboval 290 letal A320 in 10 letal A350 XWB.

Trgovinska vojna: Pogovori med ZDA in Kitajsko se bodo nadaljevala prihodnji teden

Po poročilih naj bi bil posel vreden 30 milijard evrov.

"Počaščeni smo, da podpiramo rast kitajskega civilnega letalstva z našimi vodilnimi družinami letal - enojnim prehodom in širokimi trupi," je v izjavi dejal predsednik Airbusovega oddelka za civilno letalstvo, Guillaume Faury.

Faury naj bi sicer v aprilu postal nov izvršni direktor celotne družbe.

"Širitev našega odtisa na Kitajskem dokazuje naše trajno zaupanje v kitajsko tržišče in dolgoročno zavezanost Kitajski in našim partnerjem."

Dogovor bo verjetno udarec za Boeing, ki se je znašel pod pritiskom po dveh smrtnih nesrečah, ki so v zadnjih petih mesecih prizadele letala 737 Max8.

Mnoge države so se po nesreči letala družbe Ethiopian Airlines v začetku meseca, odločile za prepoved letenja tem letalom v svojem zračnem prostoru. Boeing pa se je kasneje odločil da prizemljil celotno floto letal 737 Max, medtem ko še naprej poteka preiskava, ki bo razkrila vzroke za tragično nesrečo.

Kitajski predsednik Ši je svojo evropsko turnejo začel prejšnji teden v Italiji, ki je postala prva razvita država, ki se je pridružila kitajski globalni pobudi Belt and Road. Na drugi strani so druge evropske države in ZDA izrazile zaskrbljenost zaradi vse večjega vpliva Kitajske.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce