Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Airbus napovedal morebiten konec proizvodnje velikanov A380

Airbus napovedal morebiten konec proizvodnje velikanov A380
January 16
07:54 2018

Evropski izdelovalec letal Airbus je dejal, da bo prenehal z izdelovanjem svojega največjega letala A380, če ne bodo zanj prejeli dodatnih naročil. Direktor prodaje pri družbi, John Leahy je dejal, da moral Airbus zaustaviti omenjeni program, če glavni kupec teh letal, letalska družba Emirates, ne bo naročila dodatnih letal.

"Vseeno sem optimističen, da bomo uspeli z Emirates skleniti dogovor," je dodal Leahy. Predsednik Emirates, Sir Tim Clark je za medije dejal: "Ostajamo optimistični, da lahko sklenemo dogovor."

Pri Fordu so napovedali krepko povečanje naložb v elektrifikacijo svojih vozil

Pri Airbusu so dejali, da je Emirates verjetno edini letalski prevoznik, ki je sposoben kupiti najmanj šest letal na leto za obdobje med osem in deset let. Komentarji Airbusa prihajajo potem, ko je družba razkrila, da je lani prejela več naročil za nova letala, kot njihov glavni tekmec Boeing, kar se je zgodilo še peto leto zapored.

Vseevropska družba je tako lani dobila 1109 naročil za letala, lani pa so opravili rekordni 718 dostav. Pri Boeingu so lani uspeli rezervirati 912 naročil, kupcem pa so dostavili 763 letal.

Glavni izvršni direktor Airbusa Fabrice Bregier je dejal, da bi lahko število dobav v letošnjem letu preseglo število 800, zahvaljujoč povečanemu tempu proizvodnje srednje velikih letal tipa A320neo. Dodal je, da so bile dobave omenjenih letal v letošnjem letu upočasnjene zaradi težav z letalskimi motorji, te težave pa naj bi sedaj reševali.

Dvojni krov

Projekt A380 je družba začela snovati v zgonjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja, kot morebitnega naslednika za Boeinga 747, pri čemer se je razvojno delo na zasnovi resno začelo leta 1993. Letalo ima sedeže razporejene v dve nadstropji in je oblikovano tako, da lahko vključuje udobja kot so bari, saloni, kozmetični salon in brezcarinsko prodajalno, če si to zaželi stranka.

Družba je za največje potniško letalo na svetu od leta 2007 prejela 317 naročil. A380 je najprej začel leteti oktobra istega leta, ko je začela latalska družba Singapore Airlines z njim leteti na relaciji Singapur-Sydney.

Avstralska letalska družba Quantas je prva letala prevzela leta 2008 in z njimi letela na relaciji Melbourne-Los Angeles. Z letali letita tudi družbi Air France in Lufthansa, a njihov največji naročnil je v zadnjih letih letaksa družba Emirates.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce