Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Airbus zaradi pomanjkanja naročil končuje z proizvodnjo največjega potniškega letala na svetu

Airbus zaradi pomanjkanja naročil končuje z proizvodnjo največjega potniškega letala na svetu
February 14
07:23 2019

Evropski proizvajalec letal Airbus je dejal, da bo prenehal s proizvodnjo modela A380 "superjumbo", največjega potniškega letala na svetu. V izjavi je družba dejala, da bo zadnje dobave letala opravila do leta 2021.

Odločitev družbe je prišla potem, ko je letalski prevoznik Emirates, ki je največji kupec letal A380 zmanjšal svoje naročilo. Drago letalo se je sicer spopadalo z težavami pri tekmovanju z manjšimi in bolj učinkovitimi modeli. V četrtek objavljeni izjavi so pri Emirates zapisali, da bodo svoje naročilo za model A380 iz 162 zmanjšali na 123 letal.

"Boleče"

"Kot rezultat te odločitve nimamo nobenega znatnega zaostanka pri izdelavi letal A380, zato nimamo nobene podlage za vzdrževanje proizvodnje, kljub vsem našim prodajnim prizadevanjem z drugimi letalskimi družbami v zadnjih letih. To vodi v konec dobave letal A380 do leta 2021," je dejal izvršni direktor Airbusa, Tom Enders.

Trgovinska vojna: Trump bi lahko v primeru dobrega napredka nekoliko podaljšal rok za dosego dogovora s Kitajsko

"Potniki po vsem svetu obožujejo letenje na tem čudovitem stroju. Zato je današnja objava boleča za nas in skupnost A380 po vsem svetu."

Airbus je sporočil tudi, da bodo začeli pogovore s partnerji glede "3000 do 3500 delovnih mest, ki bi lahko bila prizadeta v naslednjih treh letih."

Kaj to pomeni za delovna mesta?

Družba ni navedla na katera delovna mesta ali lokacije bi lahko to vplivalo.

Zakaj se proizvodnja letal A380 končuje?

Greg Waldron iz družbe Flight Global je dejal, da se je industrija preusmerila od večjih modelov, kot je na primer štirimotorni A380, v korist manjših širokotrupnih letal.

"Zelo jasen trend na trgu je opravljanje dolgih poletov z letali z dvema motorjema, kot so Boeing 787 in 777, ter Airbusova A330 in A350," je dejal.

Airbus bo v naslednjih dveh letih družbi Emirates dostavil zadnjih 14 letal A380, letalski prevoznik iz Dubaja, pa je pri Airbusu hkrati naročil še 70 manjših letal.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce