Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Airbusove delnice ob rasti dobička krepko navzgor

Airbusove delnice ob rasti dobička krepko navzgor
July 27
06:36 2018

Dobiček Airbusa, ki je največji evropski proizvajalec letal, se je v drugem četrtletju več kot podvojil in to kljub počasnemu začetku letošnjega leta. Ozka grla nedostavljenih letal so se v tem obdobju začela sproščati, medtem ko so se stroški povezani z njihovim najnovejšim velikih letalom A350 zmanjšali.

Po vrsti vprašanj povezanih z izdelovanjem motorjev, ki so povzročile zamude, je izvršni direktor družbe Tom Enders dejal, da se je število dobav "pobralo", vseeno pa "izzivi ostajajo".

Rezultati so delnice družbe na borzi v Parizu povedli do nove rekordne vrednosti 111 evrov.

Delnice Facebooka so po objavi slabih obetov zgrmele v prepad

Družba se je v trimesečju srečevala tudi z zalogo do 100 letal A320neo, ki so bila parkirana izven tovarn in čakala na vgradnjo svojih motorjev. Veliko od motorjev, ki so jih prizadele težave, je sicer izdelanih pri ameriški družbi Pratt & Whitney.

V začetku tega meseca je Airbus dejal, da jih omenjeno podjetje "dohaja", hkrati pa so izrazili pričakovanja, da bo nadaljnjega izboljšanja prišlo v drugi polovici leta.

Airbus, ki ima svoj sedež v francoskem mestu Toulouse je dejal, da so njihovi dobički pred obdavčitvijo v prvi polovici leta, povečali za 110 odstotkov na 1,15 milijarde evrov. Vseeno se je čisti dobiček znižal za 55 odstotkov na 496 milijonov evrov.

David Learmount iz družbe FlightGlobal je dejal, da mora Airbus svoj program A350 "usmeriti tja, kjer jim gre dostava dobro. Morajo najti svojo sladko točko".

Izdelovalec letal je poročal tudi, da jim je na julijskem letalskem sejmu v angleškem Farnboroughu uspelo dobiti 431 naročil ali obvez za nova letala, ki se morajo še odraziti v njihovih številkah.

Medtem je njihov glavni konkurent Boeing napovedal, da bo svetovno povpraševanje po letalih v naslednjih 20 letih doseglo 6,3 bilijona dolarjev.

"Celoten trg je zelo zdrav. Razlog za to pa je zelo preprost - ljudje radi potujejo," je dodal Learmount. "Prihodnost komercialnega letalstva izgleda precej rožnato".

Delnice Airbusa, ki so še leto dni nazaj trgovale pri nivoju okrog 75 evrov, so med jutranjim trgovanjem pridobile 5 odstotkov vrednosti, nato pa so nekoliko upadle.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce