Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Aktivnost kitajskih tovarn se je v januarju ponovno skrčila

Aktivnost kitajskih tovarn se je v januarju ponovno skrčila
January 31
08:12 2019

Dejavnost kitajskih tovarn se je v januarju že drugič zapored zmanjšala, kar je pokazal uradni indeks PMI. Indeks je tako dosegel vrednot 49,5 točke, kar je pod nivojem 50 točk, ki ločuje rast od krčenja. Kitajska je za leto 2018 poročala o najšibkejši gospodarski rasti v zadnjih 28 letih, ta pa naj bi se v letošnjem letu še dodatno znižala.

Že številne multinacionalke so sicer dejale, da je počasna rast na Kitajskem vplivala na njihovo mejo za dosego dobička. Podatki o predelovalni industriji so bili sicer nekoliko višji kot v decembru, ko je indeks PMI dosegel nivo 49,4 točke.

Ekonomist iz družbe Capital Economics, Marcel Thieliant je dejal, da kljub temu, da indeks PMI v januarju ni dodatno oslabel, "še vedno kaže, da je gospodarstvo v začetku leta izgubilo na zagonu".

ZDA so uradno vložile obtožbe proti Huaweiju

Preostali podatki, kot je razpoloženje potrošnikov in prodaja na drobno, prav tako kažejo na zmanjšanje povpraševanja v drugem največjem gospodarstvu na svetu.

Več mednarodnih družb, vključno z Applom, je sicer že opozorilo na upočasnitev kitajskega gospodarstva. Omenjeni tehnološki velikan je tako za 5 odstotni padec prihodkov deloma okrivil upočasnitev na Kitajskem.

Delnice velikana industrijske opreme Caterpillar so v začetku tedna doživele hud udarec, potem ko je družba poročala, da se je njihova prodaja skrčila za 4 odstotke, predvsem zaradi počasnejše prodaje na Kitajskem.

Izdelovalec čipov Nvidia je prav tako poročal o šibkejši prodaji, zaradi počasnega kitajskega trga. Družba 3M, ki izdeluje izdelke od lepljivih trakov do zračnih filtrov je prav tako dejala, da je šibko povpraševanje kupcev na Kitajskem vplivalo na njihovo dobičkonosnost.

Kitajska si že dlje časa prizadeva reformirati svoje gospodarstvo, da bi se lahko bolj oprla na svojo domačo porabo namesto, da je za rast odvisna od izvoza in investicij.

Dodatno negotovost v gospodarstvu sicer ustvarja tudi trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko.

Najnovejši podatki prihajajo v času, ko so se uradniki obeh strani srečali v Washingtonu, kjer poizkušajo zmanjšati trgovinske napetosti med državama.

Če stranema do 1. marca ne bo uspelo doseči dogovora, so ZDA že napovedale, da bodo za kitajsko blago v skupni vrednosti 200 milijard dolarjev uvozne dajatve iz 10 odstotkov povišale na 25 odstotkov.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce