Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Alphabet in Amazon z višjimi prihodki, a bliža se preiskava v njuno poslovanje

Alphabet in Amazon z višjimi prihodki, a bliža se preiskava v njuno poslovanje
July 26
06:15 2019

Matična družba Googla, Alphabet in spletni maloprodajni velikan Amazon sta poročala o skoraj 20 odstotnem povečanju prihodkov v zadnjem četrtletju. Pri Alphabetu so dejali, da oglaševalci porabijo več za svoje storitve iskanja in storitev na YouTubu.

Kljub temu je Amazon poročal o dobičku, ki je bil nižji od pričakovanj, saj so veliko kapitala vložili v hitrejše dobavne roke. Obe družbi sta se znašli pod nadzorom organov v ZDA, zaradi njunega prevladujočega položaja na trgu, skupaj z drugimi tehnološkimi podjetji.

Samsungov zložljivi telefon po zamudah nared za septembrski debi

Amazon, ki se preusmerja stran od lastnega nakupovanja in prodaje izdelkov in se osredotoča na vlogo tržišča za druge trgovce, je v zadnjem četrtletju ustvaril prihodke v višini 63,4 milijarde dolarjev.

"Stranke se odzivajo na potezo storitve Prime k enodnevnim dostavam - na tem področju smo dobil veliko pozitivnih povratnih informacij, kar je s seboj prineslo pospešeno rast prodaje," je dejal ustanovitelj in glavni izvršni direktor družbe, Jeff Bezos.

Amazonov dobiček v višini 2,6 milijarde dolarjev je bil nižji od pričakovanj Wall Streeta, hkrati pa je družba dejala, da se bodo dobički tudi v tekočem četrtletju znižali.

Dobiček po obdavčitvi za družbo Alphabet, ki ima v lasti tako YouTube, kot Google so glede na lansko leto potrojili in dosegajo 9,9 milijarde dolarjev, kar je preseglo pričakovanja analitikov. Prihodki Alphabeta so se na letni ravni povečali za 19 odstotkov na 38,9 milijarde dolarjev.

Glavni izvršni direktor Googla, Sundar Pichai je dejal, da so tako tradicionalna storitev, kot nove tehnologije, kot so umetna inteligenca pomagale pri višji rasti družbe.

Vseeno pa močna finančna uspešnost družbe prihaja v času, ko so na prste družbe stopili regulativni organi, ki bodo preiskali zlorabo monopolnih položajev velikih tehnoloških podjetij.

Evropska Unija je sicer v zadnjih dveh letih Googlu že naložila plačilo treh kazni v skupni vrednosti več kot 9 milijard dolarjev. Bruselj je poleg tega začel z novo preiskavo o tem ali je Amazonova uporaba zasebnih podatkov na svojem trgu, krši pravila EU glede konkurence.

Ameriško ministrstvo za pravosodje je v začetku tega tedna napovedalo, da odpira široko preiskavo velikih digitalnih tehnoloških podjetij, kar je eden od analitikov označil kot "velik opozorili strel prek premca" za te družbe.

Medtem ko ministrstvo ni identificiralo družb po imenih , pa je zaradi obsežnosti preiskave gotovo, da bodo vanjo vključeni vsi pomembni tehnološki velikani, vključno z Alphabetom, Amazonom, Facebookom in Applom. Pri ministrstvu so dejali, da bo njihov pregled ugotavljal "ali in kako so vodilne spletne platforme dosegle tržno moč in ali se poslužujejo praks za zmanjševanje konkurence zadušitve inovacij ali drugače škodujejo interesu potrošnikov".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce