Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Alphabet je z rezultati razočaral vlagatelje

Alphabet je z rezultati razočaral vlagatelje
February 04
07:54 2020

Matična družba Googla je prvič objavila podrobnosti o poslovanju YouTuba in svojega oddelka za računalništvo v oblaku, medtem ko oglaševalski del poslovanja še naprej izgublja na zagonu. Prodaja oglasov na YouTubu se je tako v zadnjih treh mesecih prejšnjega leta na letni ravni povečala za 31 odstotkov na 4,7 milijarde dolarjev, so sporočili iz matične družbe Alphabet.

Skupni prihodki Alphabeta so se medletno povečali za 17 odstotkov na 46 milijard dolarjev, kar je najnižja stopnja rasti v zadnjih več kot dveh letih. Medtem ko YouTube beleži hitro rast pa Alphabetovo poslovanje računalništva v oblaku vse bolj zaostaja za tekmeci.

Pri Alphabetu so tako dejali, da so v zadnjem četrtletju zaslužili s tem poslovanjem zaslužili 2,6 milijarde dolarjev, kar je mnogo manj od Amazona, ki je iz tega naslova zabeležil 10 milijard dolarjev prihodkov. Vseeno je rast še vedno hitra in na letni ravni dosega več kot 50 odstotkov.

Amazon je z presenetljivo rastjo navdušil vlagatelje

Alphabet in druga podjetja z računalništvom v oblaku služijo tako da podjetjem zaračunavajo gostovanje svojih podatkov na daljavo, namesto, da bi morala podjetja vzdrževati lastne strežnike. Delnice družbe so po koncu uradnih trgovalnih ur izgubile 4 odstotke vrednosti.

Plačani naročniki YouTuba

Čeprav rast ni dosegla napovedi analitikov pa ostaja poslovanje Aphabeta močno je dejal Nicholas Hyett iz borzno posredniške družbe Hargreaves Lansdown.

"Vedno je pomembno, da takšne zgrešene poslovne rezultate postavimo v perspektivo," je dejal. "Osnovno poslovanje, kot je Google iskalnik in You Tube še naprej generira ogromne količine denarja."

Googlovi prihodki od oglaševanja so se povečali za 17 odstotkov na skoraj 27,2 milijarde dolarjev.

Poleg tega je družba poročala o četrtletnem dobičku v višini skoraj 10,7 milijarde dolarjev, kar je na letni ravni pomenilo 19 odstotno rast. Na drugi strani so se stroški povišali za 18 odstotkov na 36,8 milijarde dolarjev, saj je družba veliko vlagala v podatkovne centre in najem novega osebja.

YouTube ima sedaj približno 2 milijona naročnikov, ki storitev plačujejo, je dejal izvršni direktor družbe Sundar Pichai.

Z več kot 15 milijardami dolarjev prihodkov v letu 2019 je oglaševalno poslovanje YouTuba doseglo skoraj 10 odstotkov skupnih prihodkov Alphabeta, vseeno pa so pri družbi dejali, da velik del oglaševalskih prihodkov na YouTubu delijo z ustvarjalci video vsebin.

Sundar Pichai je dejal, da vidi podjetje priložnost za služenje še več denarja s svojim oglasi na YouTubu, vključno z natančneje usmerjenemi vsebinami. "Tu vidimo veliko priložnost v katero tudi veliko vlagamo," je dejal.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce