Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Alphabet z nižjimi prihodki in dobički od pričakovanj, delnice strmo navzdol

Alphabet z nižjimi prihodki in dobički od pričakovanj, delnice strmo navzdol
April 30
06:38 2019

Delnice matične družbe Googla, Alphabet so potem, ko podjetje ni doseglo pričakovanih prihodkov, precej izgubile na vrednosti. Alphabet, ki ima v lasti tudi YouTube je tako poročal, da je v letošnjem prvem četrtletju ustvaril 36,3 milijarde dolarjev prihodkov, kar je bilo pod pričakovanji analitikov, ki so napovedovali prihodke v višini 37,33 milijarde dolarjev.

Hkrati so se v prvem četrtletju znižali tudi dobički družbe. Te je prizadela globa Evropske komisije zaradi blokiranja konkurenčnih oglaševalcev na spletu.

Google je moral tako plačati 1,5 milijarde evrov potem ko je bil obtožen zlorabe svojega prevladujočega položaja na trgu, s tem ko je nepovezanim konkurentom omejeval prikazovanje oglasov pri spletnih iskanjih med letoma 2006 in 2016.

Amazon je še četrtič zapored dosegel rekorden dobiček

Vključujoč globo se je dobiček iz poslovanja družbe Alphabet iz 7,6 milijarde dolarjev znižal na 6,6 milijarde.

Rast prodaje se je v prvem četrtletju upočasnila na 17 odstotkov, medtem ko je v enakem lanskem obdobju znašala 26 odstotkov. Cena delnic družbe se je znižala za skoraj 7 odstotkov.

Strahovi povezani z oglaševanjem

Pri družbi so dejali tudi, da se je upočasnila stopnja rasti "plačanih klikov", ki je iz 59 odstotkov v začetku leta 2018, upadla na 39 odstotkov. V skaldu s tem modelom morajo podjetja plačevati pristojbino vsakič, ko se na enega od njihovih oglasov klikne.

Glavna finančna uradnica družbe Ruth Porat je dejal, da podjetje trenutno eksperimentira s svojimi oglaševalskimi izdelki, saj je bila rast preveč povezana z mobilnimi napravami, kar je posledično vodilo do volatilnosti prihodkov.

Velika večina prihodkov družbe (84,5%) je prišla iz naslova oglaševalnega poslovanja Googla, ki prodaja povezave, transparente in reklame na svojih in partnerskih spletnih mestih in aplikacijah.

Googlovih 3 milijrade uporabnikov jim pomaga pri ustvarjanju največjega prodajalca spletnih oglasov na svetu, so dejali pri podjetju za tržne raziskave EMarketer.

Analitik iz družbe Hargreaves Lansdown, George Salmon je dejal: "Še ena globa iz strani EU ne bo blagodejno vplivala na vlagatelje v družbo, a v resnici plačilo globe Bruslju ni glavni razlog za padec vrednosti delnic. Namesto tega je trge prestrašila grozna kombinacija upočasnitve rasti oglaševanja na Googlu in nižji prihodki iz naslova plačljivih klikov na te oglase."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce