Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Amazon bo moral po odločitvi Evropske komisije plačati zaostale davke

Amazon bo moral po odločitvi Evropske komisije plačati zaostale davke
October 04
07:12 2017

Amazon se sooča s predlogom, po katerem bi morali za nazaj plačati več sto milijonov evrov davkov, povezanih z domnevnim "ljubeznivim" davčnim dogovorom z Luksemburgom. Evropska komisarka za varstvo konkurence Margrethe Vestager, naj bi tako danes kasneje objavila nalog za izterjavo sredstev.

Dokument sledi tri leta trajajoči preiskavi o davčni ureditvi med ameriškim spletnim trgovcem na drobno in Luksemburgom. Evropksa komisija je v predhodni odločbi dejal, da je bi dogovor "državna pomoč".

Amazonova napoved znižanja cen je prizadela vrednost delnic njegovih konkurentov

Takšna poteza Evropske komisije bi bila podobna odločitvi glede Appla, ki so mu lani naložili plačilo 13 milijard evrov težke globe, zaradi neplačila zaostalih irskih davkov. Komisija je takrat trdila, da je Irska Applu, ki v državi zaposluje 4000 ljudi, dala nedovoljeno državno pomoč prek posebnih davčnih ugodnosti. Apple se je na odločitev sicer takoj pritožil.

Davčni dogovor med Luksemburgom in Amazonom je bil sicer sklenjen že leta 2003. Takrat pa je bil predsednik luksemburške vlade, trenutni predsednik Evropske komisije, Jean Claude Juncker. Evropska komisija poročanja medijev zaenkrat ni komentirala, prav tako pa za komentar niso bili na voljo pri Amazonu.

Pred tem je Komisija dejala, da je njihovo "predhodno mnenja, da se davčna odločba, ki jo je Luksemburg sprejel v korist Amazona, razume kot državna pomoč". Na drugi strani so pri Amazonu takrat dejali, da "od Luksemburga nismo prejeli nobene posebne davčne obravnave. Za nas velja ista davčna zakonodaja, kot za druge družbe, ki delujejo tukaj," so dejali.

Ločeno, naj bi Evropska komisija objavila načrte za preprečevanje goljufij na področju DDV-ja, ki naj bi Evropsko Unijo na leto stala 150 milijard evrov izgubljenih prihodkov. Pričakuje se, da bo danes predstavljena velika reforma davčnih predpisov EU, vključno s spremembami čezmejnega DDV-ja.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles