Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Amazon je kljub dobri rasti prodaje z poslovanjem razočaral vlagatelje

Amazon je kljub dobri rasti prodaje z poslovanjem razočaral vlagatelje
October 25
06:23 2019

Amazon je v zadnjem četrtletju spet dosegel rast prodaje v višini nad 20 odstotkov, vseeno pa je rast stroškov pošiljanja zmanjšala dobičke družbe. Vrednost delnic je med trgovanjem po zaprtju borze dramatično padla, saj je velikan spletne trgovine sporočil, da se je dobiček v treh mesecih do 30. septembra znižal za približno 25 odstotkov, na 2,1 milijarde dolarjev.

Iz družbe so sporočili, da so v zadnjem četrtletju za stroške pošiljanja namenili skoraj 10 milijard dolarjev, kar je bilo 46 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Vseeno se je prodaja družbe na letni ravni povišala za 24 odstotkov in dosegla 70 milijard dolarjev.

Vodja Amazona, Jeff Bezos je dejal, da se bo prizadevanje za ponudbo enodnevnega pošiljanja svojim članom kluba Prime, kar je pripomoglo k povečanim stroškom, izplačalo. Nakupi teh članov so namreč poleg enodnevnih ponudb, dosegli največjo rast.

Lexus bo prihodnje leto začel prodajati prvo luksuzno električno vozilo

"Gre za veliko naložbo in pravilno dolgoročno odločitev za stranke," je dejal Bezos.

Vseeno so bili vlagatelji nad napovedjo prodaje družbe za zadnje tri mesece letošnjega leta, razočarani. Pri Amazonu so tako dejali, da v zadnjem četrtletju pričakujejo rast prodaje v obsegu med 11 in 20 odstotkov. Pričakujejo, da bo do upočasnitve deloma prišlo zaradi nedavnega povišanja prometnega davka na Japonskem, kar bi lahko zmanjšalo obseg nakupovanja tretjem največjem gospodarstvu sveta.

Prodajna napoved je pomagala pri tem, da so delnice družbe v urah po uradnem zaprtju borze izgubile več kot 6 odstotkov vrednosti.

"Ali bodo vse dodatne naložbe na koncu vredne svoje denarja je morda odprto vprašanje, še posebej glede na slabe smernice za prihodnje četrtletje," je dejal analitik Nicholas Hyett iz družbe Hargreaves Lansdown. Vseeno je dodal: "V preteklosti se je dvom v Amazonove odločitve izkazal za neumnost."

Mehčanje rasti

Skupni prihodki Amazona so zabeležili rast kljub upočasnitvi rasti njihovega oddelka za računalništvo v oblaku, Amazon Web Services (AWS). Omenjeni oddelek je tako poročal o prihodkih v višini skoraj 9 milijard dolarjev, kar je bilo 35 odstotkov več kot v letu 2018. Lani je enota, ki je zaslužna za dvig dobičkonosnosti Amazona, zabeležila 46 odstotno medletno rast.

Upočasnitev je potencialno zaskrbljujoč znak za vlagatelje, ki gledajo na dobičkonosnost je dejal analitik Andrew Lipsman iz družbe eMarketer, ki je četrtletje imenoval za "zelo mešano vrečo".

"AWS je v zadnjem času poganjal Amazonovo rast marž, vseeno pa bo nadaljnje mehčanje rasti vplivalo na dobičke podjetja, če jim ne bo uspelo obrniti trenda," je dejal.

Amazonov prihod v fizične trgovine z nakupom verige trgovin Whole Foods se zaenkrat še ni izplačal. Prodaja v fizičnih trgovinah se je tako na letni ravni znižala za 1 odstotek na 4,2 milijarde dolarjev.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce