Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Amazon je z presenetljivo rastjo navdušil vlagatelje

Amazon je z presenetljivo rastjo navdušil vlagatelje
January 31
07:47 2020

Prodaja družbe Amazon se je v božičnem obdobju, glede na lani povečala za kar 21 odstotkov, kar je v ostrem nasprotju s poročanjem drugih prodajalcev na drobno. Velikan spletne trgovine je tako v zadnjih treh mesecih lanskega leta iz naslova prodaje zaslužil 87 milijard dolarjev, kar je bilo precej nad pričakovanji analitikov.

Novica je delnice podjetja poslala v višine, saj so narasle za več kot 10 odstotkov. Če bodo cene ostale na enakih nivojih se bo tržno vrednotenje Amazona vrnilo na območje prek bilijona dolarjev, s čimer bi se družba pridružila drugim trem tehnološkim velikanom, Microsoftu, Googlu in Applu.

Rast Amazona prihaja v obdobju, ko promet tradicionalnih trgovin in trgovinskih centrov upada, pri čemer je kot delni krivec opisano zlasti spletno nakupovanje. Ameriški trgovci na drobno, kot sta Target in Macy's so v zadnjih tednih poročali o prodajnih rezultatih, ki niso dosegli napovedi.

Apple je poročal o rekordnem četrtletju

Veriga z notranjo opremo za domove Pier 1 je hkrati sporočila, da bo zaprla na stotine svojih prodajaln, medtem ko so pri izdelovalcu izdelkov za dom Bed Bath & Beyond vlagatelje opozorili, da jim je prodaja v zadnjem četrtletju upadla za skoraj 10 odstotkov.

Nasprotno so pri Amazonu sporočili, da so v zadnjem četrtletju zaslužili 3,3 milijarde dolarjev dobička, kar je več kot v enakem lanskem obdobju, ko je dobiček dosegel 3 milijarde dolarjev. Družba je rast dobička dosegla kljub velikim stroškom povezanim z hitro dostavo za člane posebnega Prime kluba.

Vodja družbe Jeff Bezos je dejal, da ima družba sedaj po vsem svetu že več kot 150 milijonov članov Prime kluba, kar je 50 odstotkov več od zadnjega razkritja podatkov v letu 2018. Člani so deležni brezplačne dostave in imajo poleg drugih ugodnosti dostop do Amazonove video storitve.

Njihov oddelek za računalništvo v oblaku, ki je pomemben ustvarjalec dobička, je v tretjem četrtletju prav tako posloval uspešno, saj so uspeli svoje prihodek povečati za tretjino.

Podjetje je bilo zelo uspešno kljub temu, da so operativni stroški družbe poskočili za več kot 20 odstotkov na 83 milijard dolarjev.

"Glede na obseg naložb, ki se odvijajo, so analitiki pričakovali padec dobička, dejstvo, da se je zgodilo obratno pa je priča kakovosti poslovanja, ki ga je ustvaril Jeff Bezos," je dejal Nicholas Hyett, analitik iz družbe Hargreaves Lansdown.

Amazon si je lani po ocenah raziskovalnega podjetja eMarketer lastil 37 odstotni delež ameriškega trga spletne trgovine. Medtem ko je njihov svetovni delež znašal skoraj 10 odstotkov.

Vseeno pa je širši prehod na spletno nakupovanje vplival tudi na Amazon. Četrtletna prodaja v njihovih fizičnih prodajalnah verige Whole Foods, se je tako glede na enako lansko obdobje znižala za 1 odstotek.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce