Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Amazon z rekordnim dobičkom, a tudi s slabo napovedjo za božično sezono

Amazon z rekordnim dobičkom, a tudi s slabo napovedjo za božično sezono
October 26
06:47 2018

Razočarajoča napoved za božično sezono je delnice Amazona včeraj zvečer poslala v rdeče območje. Spletni velikan je dejal, da za zadnje četrtletje pričakuje medletno rast prodaje med 10 in 20 odstotki. To bi bila izrazita upočasnitev od 29 odstotne rasti prodaje v zadnjem četrtletju, ki je dosegla 56,6 milijarde dolarjev.

Hkrati je Amazon v tem obdobju ustvaril rekordnih 2,9 milijarde dolarjev dobička, medtem ko je v enakem lanskem obdobju le ta znašal samo 256 milijonov dolarjev. To je že četrto zaporedno trimesečje, da je podjetju iz Seattla uspelo preseči milijardo dolarjev dobička in to kljub temu, da so se operativni stroški v četrtletju povečali za 21 odstotkov.

Trgi se ne umirjajo, tesnoba med vlagatelji narašča

Dodatni stroški so nastali zaradi naložb v shemo članstva, ponudbo dostave na dom iz trgovin Whole Foods in ustvarjanje več izvirnih vsebin za storitev Amazon Prime Video.

Visoka rast dobička je bila deloma gnana s pomočjo oddelkov izven osnovne maloprodajne dejavnosti. Prihodki podjetja AWS, ki ponuja računalniške storitve v oblaku, so se na letni ravni povečali za 46 odstotkov in v tretjem četrtletju dosegli skoraj 6,7 milijarde dolarjev.

"Drugi" prihodki - kategorija, ki v prvi vrsti vključuje oglaševalsko dejavnost družbe - so poskočili za 122 odstotkov na skoraj 2,5 milijarde dolarjev. Trgovina na drobno sicer ostaja še naprej največji vir prihodkov družbe, pri čemer so največjo rast dosegli v Severni Ameriki.

Kljub temu se družba sooča s povečano konkurenco, saj se tudi drugi trgovci, vključno z nizko cenovnimi velikani, kot je Walmart, osredotočajo na spletno prodajo. Spletna prodaja je v tretjem četrtletju skupaj dosegla 29 milijard dolarjev, kar je bilo 10 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju.

Amazonove fizične maloprodajne lokacije - večina od njih povezanih z prehransko verigo Whole Foods, ki jo je družba prevzela lansko leto - so prinesle približno 4,2 milijarde dolarjev prihodkov.

Amazon za zadnje četrtletje letošnjega leta pričakuje, da bodo prihodki dosegli med 66,5 in 72,5 milijarde dolarjev. Vodstvo je za nekoliko skromno napoved božične sezona okrivilo dejavnike, kot so valutna nihanja. Poleg tega so dejali, da so primerjave zaradi sprememb v poslovanju zapletene.

Potem ko so delnice družbe trgovalni dan zaključile 7 odstotkov višje, so po zaključku uradnih trgovalnih ur padle za skoraj 8 odstotkov. Delnice družbe so sicer letos pridobile že skoraj 40 odstotkov vrednosti.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce