Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Amazon z velikimi naložbami, dobiček krepko navzdol

Amazon z velikimi naložbami, dobiček krepko navzdol
July 28
06:47 2017

Prodaja družbe Amazon se je v drugem četrtletju povečala, vseeno pa se je dobiček znižal saj je velikan e-trgovine v prizadevanjih, da postane največji globalni spletni trgovec močno trošil, za vse od hrane pa do televizije.

Družba s sedežem v Seattlu je tako v trimesečju ustvarila dobiček v višini 168 milijonov evrov, kar je 77 odstotkov manj glede na prejšnje četrtletje. Padec je prišel potem ko si družba prizadeva za širitev v tujini in vlaga v nove izdelke in storitve, vključno z video posnetki. Odhodki družbe so se na letni ravni povečali za 28 odstotkov na 31,9 milijarde evrov.

Amazon ima sicer navado, da dobičkom ne daje pomena in jih najraje porabi za širitev svojega poslovanja. Družba je tako v zadnjih mesecih napovedala načrte za zaposlitev na tisoče novih delavcev, vključno z inženirji, prodajnimi ekipami in delavci, medtem ko odpirajo nova skladišča, podatkovne centre in knjigarne.

Facebook z visoko rastjo prihodkov in dobička

Družba se trudi za širitev na nove trge, kot je naprimer Indija. Predstavila je tudi novo različico svojega tabličnega računalnika in domačega robota, napovedala pa je tudi predstavitev novih filmov in televizijskih oddaj.

V juniju je družba svojo aktivnost okrepila z napovedjo, da bo kupila verigo supermarketov Whole Foods, za kar naj bi odštela 11,7 milijarde evrov. Povečanje porabe - ki ni vključevalo najnovejšega nakupa supermarketov - je še vedno presenetilo vlagatelje. Delnice družbe so po uradnih trgovalnih urah izgubile 3 odstotke vrednosti.

"Popolna koncentracija"

Pri Amazonu so sporočili, da ostaja njihovo poslovanje zdravo. Prodaja družbe v drugem četrtletju je dosegla malenkost manj kot 29 milijard evrov. Prodaja v tujini je narasla za 17 odstotkov, medtem, ko so na svojem najpomembnejšem Severnoameriškem tržišču prodali 27 odstotkov več.

Prihodki v njihovem dobičkonosnem oddelku spletnih storitev, ki prodaja računalniške storitve v oblaku, kot je shranjevanje podatkov, so narasli za 42 odstotkov na 3,5 milijarde evrov. Prodaja naročniških storitev je narasla za 50 odstotkov.

"Naše moštvo ostaja popolnoma skoncentrirano in se povsem osredotoča na kupce," je dejal ustanovitelj družbe Jeff Bezos.

Zmogljivosti in stroški

V četrtek je Bezos med višanjem vrednosti delnic družbe za kratek čas postal najbogatejši človek na svetu, saj je prehitel Billa Gatesa. Vseeno je moral nato kmalu predati naslov, potem ko so delnice družbe tekom dneva začele izgubljati na vrednosti.

Družba je včeraj opozorila, da bo nadaljevala s enakim tempov porabe. Glavni finančnik družbe, Brian Olsavsky je dejal, da si Amazon prizadeva za povečanje zmogljivosti dostave s pomočjo tretjih prodajalcev. Tudi oddelek za spletne storitve je zabeležil rast stroškov poslovanja, medtem ko je Amazon zniževal svoje cene in povečal svoje naložbe za infrastrukturo. Amazon je te ponudbe razširil v nove države in se sooča z večjo konkurenco v obliki družb, kot sta Google in Microsoft.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce