Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriška avtomobilska industrija je zaskrbljena zaradi možne uvedbe uvoznih dajatev na avtomobile in dele

Ameriška avtomobilska industrija je zaskrbljena zaradi možne uvedbe uvoznih dajatev na avtomobile in dele
February 19
07:37 2019

Ameriška avtomobilska industrija je včeraj predsednika Donalda Trumpa pozvala, naj uvoženih avtomobilov in avtomobilskih delov ne obteži z visokimi uvoznimi dajatvami, potem ko je ameriško ministrstvo za trgovino v nedeljo v Belo hišo poslalo zaupno poročilo s priporočili za nadaljnje ukrepe.

Nekatere trgovinske organizacijo so ministrstvo kritizirale tudi ker so v poročilu nekatere podrobnosti ostale tajne, zaradi česar se bo avtomobilska industrija na poročilo v obdobju 90 dni, ki jih ima Trump na voljo za pregled, težje odzvala.

"Skrivnost v poročilu samo povečuje negotovost in zaskrbljenost v industriji, ki jo je ustvarila grožnja s tarifami," je v izjavi zapisali pri Združenju proizvajalcev motorjev in opreme, hkrati pa so dodali, da so "zaskrbljeni in šokirani."

Airbus zaradi pomanjkanja naročil končuje z proizvodnjo največjega potniškega letala na svetu

"Bistveno je, da ima naša industrija priložnost, da pregleda priporočila in Beli hiši svetuje, kako bodo predlagane uvozne dajatve, če bodo priporočene vplivale na delovna mesta, potrošnike in sprožile zmanjšanje naložb v ZDA, ki nas bi lahko vrnile nekaj desetletij nazaj."

Avtomobilska industrija opozarja, da ni lahko morebitne uvozne dajatve v višini do 25 odstotkov na milijone uvoženih avtomobilov in avtomobilskih delov dodale na tisoče dolarjev dodatnih stroškov za vozila in potencialno škodile gospodarstvu ZDA z zmanjševanje števila delovnih mest.

Ameriška administracija je dejala, da so uvozne dajatve na avtomobile način za pridobitev koncesij iz Japonske in EU. Donald Trump se je tako lani zavezal, da uvoznih dajatev ne bo uveljavljal dokler bodo pogovori s trgovinskimi partnerji potekali produktivno.

"Verjamemo, da bi uvedba višjih uvoznih dajatev za avtomobilske izdelke v skladu z oddelkom 232 in verjetne povračilne uvozne dajatve proti ameriškemu izvozu avtomobilov ogrozila in ne pomagala gospodarskim in zaposlitvenim prispevkom, ki so jih FCA, US, Ford in General Motors, prispevali v ameriško gospodarstvo," je dejal nekdanji guverner zvezne države Missouri Matt Blunt, ki je sedaj predsednik ameriškega sveta za avtomobilsko politiko.

Svojo zaskrbljenost so podali tudi nekateri republikanski zakonodajalci. V včeraj objavljeni izjavi je tako republikanska kongresnica Jackie Walorski dejala, da se boji, da no poročilo ministrstva za trgovino "postavilo temelje za visoke uvozne dajatve za avtomobile in avtomobilske dele".

"Predsednik Trump ima prav, ko išče načine za ustvarjanje enakovrednih konkurenčnih pogojev za ameriška podjetja in delavce, toda najboljši način za to je uporaba skalpela in ne sekire," je dodala.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles