Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriška centralna banka bi lahko ‘dokaj hitro’ začela z dvigovanjem obrestnih mer

Ameriška centralna banka bi lahko ‘dokaj hitro’ začela z dvigovanjem obrestnih mer
February 23
07:58 2017

Ameriška centralna banka (FED) je dejala, da bodo morda morali obrestne mere zvišati "dokaj hitro", če bo ostalo gospodarstvo še naprej močno, je razkril zapisnik iz zadnjega srečanja.

Med prvim srečanjem odkar je Donald Trump nastopil svoj mandat kot predsednik so omenjali možnost dviga obrestnih mer že v marcu.Večina ekonomistov je sicer do sedaj predvidevala, da do dviga obrestnih mer ne bi prišlo pred junijem. Vseeno je med uradniki FED-a nesoglasje glede primernega časa za dvig, saj obstaja veliko negotovosti glede politike Donalda Trumpa.

Več predstavnikov je izrazilo svojo bojazen, da bi se lahko brezposelnost znižala precej pod 4,8 odstotni cilj banke. To bi lahko sprožilo pritisk na inflacijo in FED prisililo v hitrejši tempo dviga obrestnih mer, od pričakovanj na trgih. Brezposelnost v ZDA je sicer v decembru upadla na 4,7 odstotka, a se je nato januarja vrnila na 4,8 odstotka.

Banka Goldman Sachs napoveduje nadaljnje upadanje svetovnih zalog nafte

Glavni ekonomist pri družbi Capital Economics, Paul Ashworth, je dejal, da fraza "dokaj kmalu", ki so jo uporabili v zapisniku "precej očitno pušča odprta vrata za dvig obrestnih mer v marcu, čeprav še vedno mislimo, da bo do prvega letošnjega dviga prišlo v juniju".

Pri družbi IHS Markit so dejali, da kaže zapisnik in nekateri zadnji komentarji na to, da je dvig v marcu "zelo verjeten". Če bodo podatki o inflaciji in zaposlenosti v februarju "v skladu z nedavnimi trendi" pri FED ne bodo imeli "nobenih izgovorov za zavlačevanje". Glavni ekonomist pri družbi Pantheon Macroeconomics, Ian Shepherdson je dejal, da bo naslednji dvig bolj verjetno prišel v maju kot marcu, razen, če ne bo v februarju prišlo do velikega povečanja zaposlenosti.

Zapisnik je pokazal tudi, da je nekaj uradnikov pri FED-u predlagalo, da bi morala banka spremeniti besedilo o svojih politikah. Zagotovila banke, da načrtuje "postopen" dvig obrestnih mer, bi lahko "napačno razumeli kot zavezanost k samo enemu ali dvem dvigom obrestnih mer na leto" so trdili.

FED je ključne obrestne mere na svoji zadnji seji, ki je potekala med 31. januarjem in 1. februarjem pustila nespremenjene.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce