Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriška centralna banka bi lahko znižala obrestne mere če bo inflacija še naprej nižja od pričakovanj

Ameriška centralna banka bi lahko znižala obrestne mere če bo inflacija še naprej nižja od pričakovanj
May 22
06:30 2019

Nadaljnja šibkost inflacije bi lahko spodbudila Ameriško centralno banko (FED) k znižanju obrestnih mer, tudi če bo gospodarska rast ohranila svoj sedanji zagon je v sredo dejal, predsednik centralne banke v St. Louisu, James Bullard.

Tveganje, da banka ne bo dosegla svoje ciljne 2 odstotne stopnje inflacije in trgovinska vojna, sta bila dva ključna makroekonomska izziva za zvezni odbor za odprti trg (FOMC), je dejal v predstavitvi pripravljeni za občinstvo kluba tujih dopisnikov v Hong Kongu.

Centralna banka se je v maju odločila za ohranitev obrestnih mer, predsednik banke Jerome Powell pa je takrat sporočil, da ni "nobenih trdnih dokazov" za nižanje ali zviševanje obrestnih mer.

Japonsko gospodarstvo s presenetljivo rastjo BDP-ja v prvem četrtletju

Vseeno je Bullard danes dejal, da bi "prilagoditev obrestnih mer navzdol, tudi ob razmeroma dobri realni gospodarski uspešnosti pomagala ohraniti verodostojnost inflacijskega cilja banke."

"Takšen premik obrestnih mer lahko postane privlačnejša možnost, če bodo podatki o inflaciji še naprej ostali razočarajoči," je dejal.

Bullard in predstavnik FED-a v Chicagu Charles Evans, ki imata oba glasovalno pravico v odboru FOMC, sta v zadnjih dveh dneh izrazila zaskrbljenost zaradi neuspeha banke, pri doseganju svojega cilja. Bullard je hjrati dodal, da je za leto 2019 na obzorju spet prenizka stopnja inflacije.

Bullard je dodal, da bo vsaka nadaljnja prilagoditev politike odgovor na prihajajoče gospodarske podatke in ne več nadaljevanje procesa normalizacije obrestnih mer, ki so se v letošnjem letu ustavile po 225 bazičnih točkah dvigov iz skoraj ničelnih stopenj.

Hkrati je ostal optimističen glede možnosti za rast.

Bullard je stanje primerjal z dogajanjem izpred 25 let, ko so se stopnje obrestnih mer od začetka leta 1994 do začetka leta 1995 dvignile za 300 bazičnih točk, gospodarstvo pa je v drugi polovici devetdesetih še vedno cvetelo, s čimer je želel poudariti, da je moč normalizacijo obrestnih mer doseči brez škodovanja obetom za podaljšano obdobje rasti.

V zvezi s trgovino Bullard pričakuje, da bodo sporazumi doseženi v bližnji prihodnosti, vseeno pa je opozoril, da bi neuspeh, z mnogimi ovirami "postavljenimi in ohranjenimi" lahko srednjeročno spremenil "globalne trgovinske vzorce".

Ti nerešeni trgovinski spori in inflacija pod ciljnim nivojem "kažejo, da mora FOMC za pomoč pri ohranitvi gospodarske rasti, postopati previdno," je še dejal Bullard.

Naslednja seja odbora FOMC bo potekala 18. junija.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce