Finančni trgi

Prispevki

Ameriška centralna banka je pričakovano znižala obrestne mere

Ameriška centralna banka je pričakovano znižala obrestne mere
August 01
05:58 2019

Ameriška centralna banka se je prvič po letu 2008 odločila za znižanje obrestnih mer, vseeno pa si s tem niso pridobili pohval ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Trump, ki je zahteval veliko znižanje obrestne mere, tako ni bil navdušen nad 0,25 odstotnim znižanjem stopnje centralne banke, pri čemer sedaj obrestne mere dosegajo razpon med 2 in 2,25 odstotka.

V komentarju je tako predsednika centralne banke Jeroma Powella okaral: "Kot običajno, nas je Powell pustil na cedilu". Vsi glavni delniški indeksi na Wall Streetu so trgovalni dan zaključili več kot 1 odstotek nižje.

Analitiki so za to okrivili negotovost glede tega, koliko znižanj obrestnih mer naj bi trgi pričakovali. "Trgi so od Jeroma Powella in centralne banke želeli slišati, da je to začetek dolgotrajnega in agresivnega cikla zniževanja obrestnih mer, ki bi pomagal vzdrževati tempo rasti s Kitajsko," je zapisal Donald Trump.

Trgi so poslovali pozitivno, britanski funt krepko navzdol

Na tiskovni konferenci je Powell dejal, da je bilo znižanje obrestne mere "dobro telegrafirano", vseeno pa je dodal, da se ne zavezuje "k samo enemu" znižanju stopenj obrestnih mer.

Znižanje obrestnih mer je dobro tako za izposojanje denarja podjetji kot potrošnikov, vseeno pa podpora najnovejšemu ukrepu ni bila sprejeta soglasno.

Znižanju stopnje sta namreč nasprotovala dva člana odbora Fed za odprti trg, ki je organ odgovoren za določanje obrestnih mer. Za znižanje je glasovalo osem članov odbora, med njima tudi predsednik Powell in podpredsednik John Williams.

Trgovinske napetosti

Powell je dejal, da je ameriško gospodarstvo v zadnjih šestih mesecih raslo v "zdravem tempu". Vseeno pa je prišlo tako do "pozitivnih kot negativnih razvojev dogodkov".

"Obseg proizvodnje se je tako znižal dve četrtletji zapored," je dejal. Powell je dejal, da je svojo vlogo pri odločitvi banke odigrala tudi slaba svetovna gospodarska rast. Dejal je, da ni naloga banke, da bi kritizirala ameriško trgovinsko politiko, v kateri je prevladovala trgovinska vojna s Kitajsko v kateri sta državi druga proti drugi uvedli uvozne dajatve.

Dodal je, da so trgovinske napetosti v maju in juniju skoraj "prekipele, vseeno pa se sedaj zdi, da so se nekoliko ohladile."

Powell je hkrati zanikal, da se je centralna banka vdala pritiskom ameriškega predsednika Trump, ko gre za znižanje obrestnih mer, pri čemer je dejal, da v razpravah centralne banke "ni prostora" za politične pomisleke.

Nizka inflacija

V izjavi Fed-a je bilo zapisano, da ostaja trg dela še naprej močan, medtem ko se gospodarska aktivnost širi v zmernem tempu. "Število novih delovnih mest v zadnjih mesecih je bilo v povprečju dobro, stopnja brezposelnosti pa ostaja zelo nizka," so še dodali.

"Čeprav se je rast porabe gospodinjstev v začetku leta dvigala, pa je bila rast poslovnih naložb rahla. Na letni ravni je splošna inflacija in inflacija za izdelke, ki niso hrana ali energenti še naprej pod dvema odstotkoma."

Inflacija ostaja nižja od želja ameriških oblikovalcev politike, kar je bil tudi eden od glavnih razlogov za znižanje obrestnih mer.

Trenutno ameriško gospodarstvo ustvarja zelo veliko delovnih mest. Nezaposlenost pa je v maju z 3,7 odstotka dosegla najnižje nivoje v zadnjih 49 letih. Vseeno nekateri ekonomisti trdijo, da gre večinoma za delovna mesta v storitvenem sektorju, z nizkim številom ur in nizko urno postavko.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce