Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Se obeta stečaj največje nepremičninske družbe na Kitajskem? Delnice družbe Evergrande so v ponedeljek izgubile kar 19 odstotkov vrednosti in dosegle najnižje nivoje v zadnjih 11 letih, s čimer so še povečale izgube, saj vlagatelji s pesimizmom gledajo...
  • Trgi so po padcih našli nekaj stabilnosti Azijske delnice so v petek po izgubah v začetku tedna stabilizirale, vseeno pa je dogajanje na Kitajskem in pomisleki glede svetovne gospodarske rasti vplivali na razpoloženje vlagateljev, medtem ko se...
  • Delniški trgi v ZDA cvetijo, kitajski pa padajo Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, k čemur so najbolj pripomogli padci na borzah na Kitajskem in v Hongkongu. Do padcev je prišlo kljub dobremu poslovanju na Wall...
  • Nov napad na skupino Ant je močno zamajal vrednost delnic Alibabe Delnice kitajske tehnološke družbe Alibaba so danes močno izgubile na vrednosti, po poročanju, da se je njihova finančna podružnica Ant Group spet znašla pod drobnogledom komunistične diktature na oblasti. Regulativni...
  • Svetovni trgi danes v rdečem Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, medtem ko je ameriški dolar vrednost obdržal. Dogajanje je bilo v skladu s previdnim globalnim razpoloženjem, saj so vlagatelji zaskrbljeni glede kombinacije...

Ameriška centralna banka namignila k začetku zviševanja obrestnih mer

Ameriška centralna banka namignila k začetku zviševanja obrestnih mer
August 30
06:10 2021

Ameriška centralna banka bi lahko letos, ko bo prišlo do oživitve gospodarstva, začela umikati spodbujavlne ukrepe, je dejal predsednik banke Jerome Powell. Vseeno je dodal, da se banki, kljub nedavni visoki rasti inflacije ne mudi z dvigovanjem obrestnih mer.

Ameriško gospodarstvo je lani močno prizadela kitajska kuga iz laboratorija v Wuhanu, a je nato že v tretjem četrtletju gospodarstvo začelo okrevati.

Powell je sicer dejal, da njegova ustanova pozorno spremlja vpliv delta različice kuge, ki trenutno preplavlja ZDA.

Med krizo je banka ameriške obrestne mere znižala na skoraj nične stopnje, hkrati pa je tudi pospešila nakupe državnih in podjetniških obveznic, znanih pod imenom kvantitativno sproščanje, za podporo gospodarstvu.

Globalne delnice danes pozitivno

S temi ukrepi je banka pocenila izposojo denarja, pri čemer pa so hkrati povečali zaskrbljenost vlagateljev, da prispevajo k višji inflaciji.

V svojem letnem govoru na simpoziju o gospodarski politiki v mestu Jackson Hole je Powell dejal: "Dejali smo, da bomo nadaljevali z nakupi premoženja v trenutnem tempu, dokler ne bomo opazili znatnega nadaljnega napredka v smeri doseganja ciljev , ko gre za polno zaposlenost in stabilnost cen. Moj pogled na stvari je, da je bil glede inflacije izpolnjen test "znatnega nadaljnjega napredka". Prav tako je bil dosežen tudi jasen napredek v smeri največje možne zaposlenosti."

Dejal je, da bo banka letos začela zmanjševati nakupe sredstev, obenem pa bodo še naprej spremljali "razvijajoča se tveganja", ko gre za kitajsko kugo.

Pri tem je dodal, da bodo povišanja obrestnih mer temeljila na vrnitvi gospodarstva, proti najvišji možni zaposlenosti in vrnitvi inflacije proti dvoodstonem cilju banke.

"Veliko dela nas še čaka predenj bomo dosegli polno zaposlenost, hkarti pa bo prihodnost povedala ali bomo lahko na trajnostni ravni dosegli naš dvoodstoten inflacijski cilj," je dejal Powell.

Cene življenjskih potrebščin so se sicer konec junija v ZDA na letni ravni povišale za kar 5,4 odstotka, kar je bilo največ po avgustu leta 2008.

Rast inflacije je poskrbela za zaskrbljenost med vlagatelji, vendar pri centralni banki pravijo, da je trend posledica ponovnega odpiranja gospodarstva po zaustavitvi in naj bi bil prehodne narave.

Stopnja brezposelnosti v ZDA dosega 5,4 odstotka, kar je močno manj kot v enakem lanskem obodbju, a še vedno prece nad ravnijo doseženo v zlatem obdobju administracije predsednika Donalda Trumpa.

"Preveč protestira"

Analitik iz družbe Markets.com Neil Wilson je dejal: "Powell je golob, ki želi več časa za preučitev podatkov o zaposlenosti, predenj začne z zmanjševanjem nakupov premoženja." Vseeno je dodal: "Powell je v govoru inlfacijo omenil 82 - krat, pri čemer se je znova in znova trudil pojasniti, zakaj po njegovem mnenju le ta ostaja prehodne narave. Zdi se mi, da glede inlfacije preveč protestira."

Predsednik banke bi se lahko znašel pod pritiskom drugih članov zveznega odbora banke za odprte trge, ki glasujejo o fiskalni politiki, da bi prej spremenili svojo taktiko, je dejal Michael Hewson iz družbe CMC Markets.

"Glede na današnje komentarje predsednikov regionalnih centralnih bank, da želijo nadaljevati s procesom, bi lahko dobri podatki o novoustvarjenih delovnih mest ta teden 22. septembra poskrbeli za zelo zanimivo srečanje predstavnikov banke."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles