Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic Delnice Japonskega konglomerata Softbank Group so danes izgubile več kot tri odstotke vrednosti, potem ko je veliki tehnološki vlagatelj, v enem dnevu doživel tri razočaranja, vključno s slabim nastopom družbe...
  • Trgi ne najdejo jasne usmeritve Azijske delnice in najpomembnejše valute na svetu so se v četrtek ustavile, da bi zadihale, saj so se trgi bojevali za vzpostavitev smeri v odsotnosti trdnih informacij glede nove različice...
  • Predsednik FED opozarja na negotovost glede inflacije Pojav nove variante kitajske kuge naj bi dvigovala negotovost glede inflacije, je opozoril predsednik Ameriške centralne banke. Naraščajoče okužbe s kitajsko kugo in njena nova različica, predstavljajo nova tveganja za...
  • Direktor Nissana opozarja na nadaljevanje kroničnega pomanjkanja čipov Izvršni direktor Nissana je opozoril, da bi lahko najnovejša različica kitajske kuge dodatno zaostrila kronično pomanjkanje čipov, ki se uporabljajo v proizvodnji avtomobilov. Makoto Učida je tako dejal, da je...
  • Težave Evergranda se stopnjujejo Delnice skupine Evergrande, so med današnjim jutranjim trgovanjem izgubile kar 4,8 odstotka vrednosti, potem ko se je predsednik družbe odločil zmanjšati svoj delež v podjetju, ki je v hudih finančnih...

Ameriška centralna banka napovedala začetek zmanjševanja podpore gospodarstvu

Ameriška centralna banka napovedala začetek zmanjševanja podpore gospodarstvu
November 04
06:29 2021

Ameriška centralna banka je včeraj predstavila načrt za umik programa nakupa sredstev, prek katerega so vsak mesec v gospodarstvo načrpali kar 120 milijard dolarjev. Program je aktiven vse od začetka pandemije kitajske kuge, z njegovo pomočjo pa je banka pomagala ohraniti nizke stopnje stroškov izposoje denarja.

Predsednik banke Jerome Powell je izrazil pričakovanje, da se bo gospodarska rast v državi v preostalem delu leta okrepila. Kljub temu je dodal, da je lahko centralna banka "potrpežljiva" glede dviga obrestnih mer.

Powell je po dvodnevni seji odbora banke dejal, da bodo nakupe obveznic in hipotekarnih vrednostnih papirjev začenši ta mesec začeli zmanjševati po stopnji 15 milijard dolarjev na mesec.

Ameriško gospodarstvo si je po uvedbi cepiva proti kitajski kugi opomoglo, saj so se ponovno odprle trgovine, restavracije, šole in druga delovna mesta.

ZDA v tretjem četrtletju z močnim upadom gospodarske rasti

Vseeno težave v dobavni verigi in pomanjkanje zaposljivih ljudi, zaradi preveč velikodušnih socialnih prejemkov še naprej pomenijo, da se podjetja z velikimi napori trudijo zadostiti naraščajočemu povpraševanju, medtem ko se cene še naprej dvigajo po najvišji stopnji v zadnjih tridesetih letih.

Powell je dejal, da je prišlo do "znatnega zvišanja cen v nekaterih sektorjih", pri čemer je stopnja inflacije v septembru znašala 4,4 odstotka, kar je krepko nad 2-odstotnim ciljem banke.

Običajen pristop bank za krotitev podivjane inflacije bi bilo zvišanje obrestnih mer, s čemer bi zmanjšali povpraševanje. A Powell kljub temu še naprej vztraja, da naj bi bila trenutna rast cen "prehodne narave", pri čemer je dejal, da se bo visoka inflacija obdržala tudi v prihodnjem letu, a naj bi se v drugem ali tretjem četrtletju prihodnjega leta začela zmanjševati.

Odkar se je najhujša pandemija kitajske kuge iztekla, so potrošniki v ZDA zapravljali več, pri čemer so porabili tudi prihranke zbrane med zaporo gospodarstva. A številne družbe se še vedno soočajo z hudimi težavami pri najemanju osebja, ki ga potrebujejo, medtem ko je blago obtičalo v pristaniščih, pomanjkanje voznikov pa je upočasnilo dostavo. Primanjkuje tudi izdelkov, kot so računalniški čipi.

Posledično Američani plačujejo več za hrano, gradbeni material, rabljene avtomobile, gospodinjske izdelke in pohištvo.

Richard Flynn iz družbe Charles Schwab je dejal, da bo sprememba tona centralne banke pomirila trge, da ima banka inflacijo pod nadzorom. Vseeno pa je dodal, da niti zmanjšanje spodbud ali dvig obrestnih mer, ne bosta vplivala na odpravo ozkih grl v dobavni verigi.

Seema Shah iz družbe Principal Global Investors se je z povedanim strinjala: "Ozka grla v dobavni verigi niso pod nadzorom FED-a, zato tudi inflacija ni v celoti pod nadzorom banke. Vseeno bo inflacija višja dlje časa, tudi pričakovanja o inflaciji se počasi povečujejo, primanjkljaj zaposlenosti pa je posledica ponudbe delovne sile, ne pa povpraševanje po njej in zato obstajajo meje glede tega, kaj lahko banka realno doseže z dolgoročnim ohranjanjem nespremenjenih obrestnih mer."

Zvezni odbor za odprte trge, ki določa monetarno politiko v ZDA je izrazil pričakovanje, da bo še naprej prilagajal podporo trgu obveznic po isti stopnji vsak mesec, kar kaže, da se bo podpora v celoti umaknila do junija prihodnje leto.

Powell je dodal, da do končanja vsakršne podpore ne bo prišlo do kakršenaga koli dviga obrestnih mer. Vseeno je dodal, da se bo časovni razpored zmanjševanja podpore prilagajal gospodarskim razmeram v državi.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles