Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Ameriška centralna banka pomirila globalne trge, obrestne mere ostajajo dolgoročno nizke

Ameriška centralna banka pomirila globalne trge, obrestne mere ostajajo dolgoročno nizke
February 25
07:13 2021

Azijske delnice so v četrtek pridobile na vrednosti, potem ko je predsednik ameriške centralne banke Jerome Powell znova potrdil, da bodo obrestne mere v državi še dolgo ostale na nizki ravni, to pa je pomagalo umiriti strah na trgu, da bi lahko centralna banka zaradi večje inflacije začela zaostrovati denarno politiko.

Powellovo zagotovilo je dalo no zagon trgovanju z reflacijo in povečalo cene tveganih finančnih sredstev, hkrati pa so se donosi na ameriške obveznice povišali na najvišje nivoje v zadnjem letu.

Najširši borzni indeks azijsko-pacifiške regije brez Japonske je danes pridobil odstotek vrednosti, medtem ko je japonski indeks Nikkei pridobil 1,6 odstotka vrednosti.

Hongkonški indeks Hang Seng je pridobil 1,8 odstotka vrednosti, s čimer je pridobil nazaj več kot polovico včerajšnjih izgub.

Avstralija se ne uklanja pritiskom Facebooka, novinarska zakonodaja bo sprejeta brez sprememb

Drugi dan pričevanja v Washingtonu je Powell ponovil obljubo banke, da bo ameriško gospodarstvo ponovno polno zaposleno, pri čemer je trge pomiril naj jih ne skrbi inflacija, če se cene ne bodo vztrajno iz zaskrbljujoče dvigale.

"Powell je dejal, da bodo potrebna tri leta za dosego inflacijskih ciljev, s čimer je v bistvu potrdil, da bo banka obrestne mere začela dvigovati šele v letu 2023," je povedal investicijski strateg pri družbi Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, Norihiro Fujito.

"Ogromno denarja, ki ga imajo vlagatelji na voljo se steka na borzo, kar več kot izravna morebitne negativne vidite višje donosnosti obveznic."

Možnost daljšega obdobja nizkih obrestnih mer prihaja v času, ko vlagatelji pričakujejo, da bosta ogromen stimulacijski paket pomoči v ZDA in povečanje obsega cepljenja proti kitajskemu virusu pomagala okrepiti gospodarstvo, še posebej sektorje, ki jih je pandemija najbolj prizadela.

Ameriška uprava za hrano in zdravila je v sredo sporočila, da je cepivo proti kitajski kugi družbe Johnson & Johnson varno in učinkovito pri preizkusih, kar je odprlo pot za njegovo odobritev še ta teden.

Na Wall Streetu je indeks Dow Jones pridobil 1,35 odstotka vrednosti in presegel 1 odstotno rast tehnološkega indeksa Nasdaq, saj so vlagatelji delnice tehnoloških družb zamenjali v ciklične delnice.

Na valutnih trgih se je ameriški dolar v primerjavi z bolj tveganimi valutami približal najnižjim nivojem v zadnjih treh letih, saj so komentarji centralne banke spodbudili reflacijske stave vlagateljev.

Evro je proti dolarju dosegal nivo 1,2159 dolarja, medtem ko je japonski jen dosegal nivo 106,04 jena za dolar.

Na surovinskem trgu je cena bakra narasla za kar 3 odstotke in dosega najvišjo raven v skoraj desetletju.

Cena surove nafte se je povzpela na sveže najvišje nivoje v zadnjih 13 mesecih, potem ko so podatki ameriške vlade pokazali, da se je proizvodnja črnega zlata zmanjšala, saj je prejšnji teden močna zmrzal močno motila proizvodnjo.

Cena nafte znamke Brent se je povišala za 0,43 odstotka na 67,33 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 63,4 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles