Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriška centralna banka poziva k potrpljenju

Ameriška centralna banka poziva k potrpljenju
October 12
06:27 2017

Oblikovalci politik v Ameriški centralni banki so vse bolj zaskrbljeni glede zaostajanja rasti inflacije. Mnogi oblikovalci politik so tako zaskrbljeni, da bi bila lahko počasna rast posledica dolgoročnih trendov in ne samo kratkoročnih dejavnikov. Hkrati so pozvali k "nekaj potrpljenja", medtem ko pri banki razmišljajo o načrtu za zvišanje obrestnih mer.

Mnogi analitiki pričakujejo, da se bo banka letos še enkrat odločila za zvišanje obrestne mere. Vseeno pa je več članov odbora banke že dejalo, da je njihova pripravljenost za ukrepanje odvisna od prihodnjih gospodarskih podatkov. Nekaj jih je dejalo, da bi moral biti dvig odložen dokler ne bo jasno, da so inflacijski trendi dosegli 2 odstotni cilj banke.

Dow Jones se bliža meji 23,000 točk

"Vsi so se strinjali, da bodo natančno spremljali in ocenjevali vhodne podatke, predenj se bodo odločili za katerakoli dodatna prilagajanja obrestnih mer," so dejali.

Objava zapisnikov iz zasedanja banke v septembru je sledila nedavnim pripombam in govorom predstavnikov banke, ki so izpostavili vprašanja o stopnjah inflacije. Razlago novih podatkov bo verjetno dodatno zapletla prizadevanja za izločanje začasnih učinkov nedavnih orkanov, ki so povzročili ogromno škodo v nekaterih delih države, še posebej v Teksasu in na Floridi.

Predsednica centralne banke Janet Yellen se je v svojem govoru prejšnji mesec osredotočila na negotovosti banke glede tega kaj spodbuja trende inflacije. Pred tem je večkrat poudarila, da je zaostajajoča inflacija verjetno posledica začasnih dejavnikov, kot so nižje cene naročnin za mobilne telefone.

Toda v svojem govoru je dejala, da bi lahko drugi dejavniki vključevali dolgoročne spremembe cen zdravstvenega varstva, ki so posledica zakona o cenovno ugodni zdravstveni pomoči, kot tudi gospodarski premiki, ki jih je sprostil internet, kot so spletno nakupovanje in večja preglednost cen. Negotovost krepi možnosti za "postopne" prilagoditve, je dejala.

Sarah House iz banke Wells Fargo je dejala, da je prepričana, da ostaja banka na pravi poti za še en dvig obrestnih mer v letošnjem letu. Vseeno pa je dejala, da je razprava opozorilo vlagateljem, da bo povečanje razmeroma omejeno. "Banka je v ciklu zaostrovanja politike, vseeno pa ta cikel v ničemer ne spominja na tiste iz prejšnjih let," je dodala.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce