Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriška centralna banka se je odločila za naslednji dvig obrestnih mer

Ameriška centralna banka se je odločila za naslednji dvig obrestnih mer
September 27
06:58 2018

Ameriška centralna banka se je odločila za ponoven dvig obrestnih mer. Oblikovalci politik so se tako odločili za dvig osnovne obrestne mere za 0,25 odstotka na razpon med 2 in 2,25 odstotka. Večina predstavnikov banke je hkrati dejala, da pred koncem letošnjega leta pričakuje še en dvig obrestne mere.

Premik predstavlja osmo povišanje stopnje po letu 2015 in nadaljevanje politike postopnega poviševanja obrestnih mer. Sedaj sicer vlagatelji iščejo namig o tem kako visoko bi lahko FED šla z obrestnimi merami oziroma ali se bo tempo dvigov pospešil.

Doslej so ostale ameriške obrestne mere razmeroma nizke, kar odraža odločitev FED, ki je med finančno krizo drastično znižal obrestne mere s čimer so želeli spodbuditi zadolževanje in gospodarsko dejavnost.

Argentinska kriza se zaostruje: Odstopil je predsednik njihove centralne banke

A sedaj predsednik banke Jerome Powell in drugi ekonomisti pravijo, da je stanje v ameriškem gospodarstvu dovolj dobro, da takšne spodbude niso več potrebne, to pa je premik, ki so ga pri FED označili v sredo, s tem ko so svoje politike niso več opisali kot "prilagodljive".

Powell je dejal, da sredin premik odraža zaupanje banke v ameriško gospodarstvo in jo opisal kot "posebno svetel trenutek". Kljub temu je priznal, da banka posluša o "naraščajoči zaskrbljenosti" podjetij glede uvoznih dajatev ZDA, ki so zmotile dobavne verige in povzročile povračilne ukrepe proti ameriškemu izvozu.

Powell je opozoril tudi, da bi stalen premik k bolj "protekcionističnemu svetu" prizadel ameriško in svetovno gospodarstvo, vendar je dodal, da za zdaj pričakuje, da bo splošen gospodarski vpliv ostal relativno skromen.

Ameriški bruto domači proizvod je v drugem četrtletju letošnjega leta na letni ravni dosegel več kot 4 odstotno stopnjo, medtem ko se stopnja brezposelnosti giba pod 4 odstotki, kar je blizu najnižjih nivojev v zgodovini.

cenovna inflacija, ki je bila mnoga leta počasna se je prav tako začela dvigovati in je dosegla in tudi presegla cilj banke, ki je bil postavljen pri 2 odstotkih.

Uradniki banke sedaj za letošnje leto pričakujejo, da bo ameriško gospodarstvo doseglo 3,1 odstotno gospodarsko rast, kar je bolje od napovedi v marcu, ki je napovedovala 2,8 odstotno rast. medtem ostajajo njihove napovedi za inflacijo pri 2 odstotkih nespremenjene.

Napovedi kažejo, da pričakujejo pri FED-u v naslednjem letu nadaljnje tri dvige obrestnih mer, medtem ko naj bi v letu 2020 sledil še en dvig, s čimer bi se osnovna obrestna mera v tem letu povišala na približno 3,4 odstotka.

Višje obrestne mere sicer dražijo zadolževanje, upočasnjujejo gospodarsko dejavnost in omejujejo inflacijo cen.

Nekateri gospodarski sektorji v ZDA, kot so prodaja domov in avtomobilov, so medtem že doživeli upočasnitev, saj so višje obrestne mere nekatere potrošnike odvrnile od nakupov.

Vseeno pa je Powell dejal, da je ameriško gospodarstvo do sedaj uspešno absorbiralo dvige obrestnih mer in je uspešnejše od pričakovanj.

Nekateri analitiki so medtem zaskrbljeni, da bi lahko prevelika hitrost dvigov obrestnih mer gospodarstvo pahnila v recesijo. Svoje nezadovoljstvo z dvigi je izrazil tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je v sredo dejal, da si osebno raje denar izposoja ceneje. "Zaskrbljen sem zaradi dejstva, da se zdi, kot da zelo radi dvigajo obrestne mere," je dejal. "Z tem denarjem bi lahko počeli druge stvari".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce