Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriška centralna banka se je pričakovano odločila za nov dvig obrestnih mer

Ameriška centralna banka se je pričakovano odločila za nov dvig obrestnih mer
June 14
07:05 2018

Ameriška centralna banka je včeraj glasovala za zvišanje referenčne obrestne mere za nadaljnjih 0,25 odstotka in kot razlog za to navedla trdno gospodarsko rast in povečanje števila delovnih mest. Široko pričakovana odločitev je referenčne obrestne mere dvignila na nivo med 1,75 in 2 odstotka, kar je najvišja raven od leta 2008.

Večina predstavnikov odbora banke je za letošnje leto napovedala še dodatna dva dviga, kar je en dvig več od prejšnjih napovedi. Dvigi obrestnih mer so sicer del okrevanja ZDA po svetovni finančni krizi izpred desetletja. Hkrati gre za sedmi dvig obrestnih mer od leta 2015.

Strožja politika odraža pričakovanja, da bosta ameriška rast in inflacija močnejši, kot so uradniki pričakovali v marcu, medtem ko se stopnja brezposelnosti še naprej znižuje.

IMF se je z Argentino dogovoril za izplačilo posojila vrednega do 50 milijard dolarjev

Predsednik centralne banke Jerome Powell je dejal, da rast zaposlovanja povečuje dohodke in zaupanje, medtem ko rast dodatno podpirajo tuje širitve in znižanje davkov.

"Iz vsega lahko izločimo, da gre gospodarstvu odlično," je dejal. Projekcije objavljene po dvodnevnem srečanju banke v Washingtonu predvidevajo, da bo ameriško gospodarstvo v letošnjem letu doseglo 2,8 odstotno gospodarsko rast, medtem ko naj bi se stopnja brezposelnosti znižala na 3,6 odstotka. Poleg tega pri banki pričakujejo, da bo osnovna inflacija letos narasla na približno 2 odstotka.

Powell je hkrati dejal, da narašča zaskrbljenost glede trgovine, banka pa je prejela nezanesljiva poročila, da negotovosti družbe vodijo v zadrževanje naložb in najemanja delavcev. A je pri tem dodal, "tega sicer številke ne potrjujejo".

Razglasitev zmage?

Odločitev o zvišanju obrestnih mer prihaja v času, ko stopnja brezposelnosti v ZDA dosega okrog 3,8 odstotka, kar je najnižja stopnja v zadnjih dveh desetletjih, inflacija, ki že leta zaostaja za cilji centralne banke, pa je začela kazati znamenja dvigovanja.

Inflacija, ki je med najpomembnejšimi indikatorji centralne banke je v aprilu na letni ravni narasla na 2 odstotka, oziroma 1,8 odstotka, če izključimo cene energentov in hrane.

Powell je številke označil za spodbudne, vendar je dejal, da želi banka videti kako bo gospodarstvo to stopnjo inflacije zadrževalo predenj razglasi zmago. Na splošno je dejal, da je gospodarstvo v precej boljšem položaju, kot pred nekaj leti, saj so ZDA počasi izšle iz finančne krize in recesije.

"Odločitev, ki jo vidite danes je še en znak, da je ameriško gospodarstvo v dobrem stanju," je dejal in dodal, da banka še naprej podpira postopen pristop k dvigovanju obrestnih mer.

Učinek za potrošnike

Od višjih obrestnih mer bodo imeli največ varčevalci, vendar bodo hrkati povečale stroške izposoje denarja za gospodinjstva in podjetja v celotem gospodarstvu.

Greg McBride, glavni finančni analitik pri družbi Bankrate.com je dejal, da bi lahko to pomenilo pritisk na družine, če bo rast plač ostala še naprej počasna.

Analitiki pravijo, da so višje stopnje obrestnih mer prispevale k pretresom na nekaterih trgih v razvoju. Nizke stopnje so vlagatelje spodbudile, da so v zadnjih letih v iskanju donosov, veliko denarja naložili v tvegane tuje trge.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce