Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriška centralna banka svari pred visokimi izgubami v ameriškem bančnem sistemu

Ameriška centralna banka svari pred visokimi izgubami v ameriškem bančnem sistemu
June 26
06:22 2020

Ameriška centralna banka je opozorila, da bi lahko največje ameriške banke v primeru velikega upada zaradi pandemije izgubile do 700 milijard dolarjev. Banka je dejala, da bo od podjetij zahtevala, da imajo za zaščito pred tveganji na voljo rezervna finančna sredstva.

Banka je hkrati dejala, da bo preprečevala odkupe delnic in omejila izplačila dividend še vsaj do oktobra.

Čeprav so bile banke do sedaj vir "moči", so uradniki opozorili na "visoko stopnjo negotovosti".

"Današnji ukrepi... za ohranitev visokih ravni kapitala v ameriškem bančnem sistemu so priznanje tako moči naših največjih bank, kot tudi visoke stopnje negotovosti, s katero se srečujemo," je dejal Randal Quarles, podpredsednik Fedovega nadzora sveta guvernerjev centralne banke.

Trgi so danes poslovali mešano

Objava je spremljala najnovejše rezultate letnih stresnih testov centralne banke, ki so jih uvedli po finančni krizi. Stresni testi so zasnovani tako, da razkrijejo morebitne slabosti v finančnem sistemu.

V letošnjem letu je banka dodala analizo, ki temelji na trenutni recesiji, ki se je začela po uvedbi zaustavitve gospodarstva s katero so poizkušali upočasniti širjenje kitajskega virusa.

V scenariju po katerem je pandemija močno vplivala na ameriško gospodarstvo, je Fed preveril kako bi šlo 33 največjim bankam v državi, če bi se stopnja brezposelnosti povečala na 19,5 odstotka.

To je višja stopnja od rekordne brezposelnosti v aprilu, ki je dosegala 14,7 odstotka, a blizu ravni, ki jo je ministrstvo za delo označilo kot verjetno zaradi razlik med podatki anket.

Pri banki niso povedali, kako so se posamezne banke po scenariju odrezale, vendar so opozorili, da bi lahko skupne izgube bank dosegle 700 milijard dolarjev.

"Odbor sprejema ukrep... po katerem bi od največjih bank zahteval, da v prihodnjim mesecih sprejmejo preudarne ukrepe za ohranitev kapitala," je dejal Randal Quarles.

Preskromni ukrepi?

Guvernerka centralne banke Lael Brainard meni, da bi moral Fed napovedati nadaljnje ukrepe glede na potencialne izgube in sicer tako, da bi v celoti omejili izplačilo dividend in drugih delitev kapitala.

Trenutni šok je že zdaj bolj resen od vsega, kar je banka pričakovala v svojih stresnih testih, kljub prejšnjim kritikam, da je centralna banka pri svojih scenarij nerealno pesimistična.

"Jasno je, da bi lahko nedavne spremembe na finančnih trgih in pri makroekonomskih obetih, stvarno vplivale na "profile tveganj in finančne razmere bank," je dejala.

"Ta ukrep povečuje tveganje, da bodo morale banke zbirati kapital ali omejiti kreditiranje v tem težavnem obdobju."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce