Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriška centralna banka za leto 2019 ne predvideva dodatnih dvigov obrestnih mer

Ameriška centralna banka za leto 2019 ne predvideva dodatnih dvigov obrestnih mer
March 21
07:06 2019

Ameriška centralna banka (FED) je dejala, da v letošnjem letu ne predvideva dodatnih dvigov obrestnih mer, saj se je gospodarska rast upočasnila. Po dvodnevnem zasedanju so oblikovalci denarne politike soglasno glasovali, da ostane temeljna obrestna mera v ZDA pri razponu med 2,25 in 2,5 odstotka nespremenjena.

Člani odbora centralne banke so tako spremenili svoje obete za leto 2019 iz decembra, ko so predvidevali dve dodatni zvišanji obrestnih mer v leto brez premikov.

Centralna banka je hkrati opozorila, da se je "rast gospodarske aktivnosti iz dobre stopnje v lanskem zadnjem četrtletju, v začetku leta upočasnila."

Trgovinska vojna: Pogovori med ZDA in Kitajsko se bodo nadaljevala prihodnji teden

Analitik Joe Manimbo iz družbe Western Union Business Solutions, je dejal: "FED je glede politike naredila popoln obrat. Dejstvo, da so obupali nad letom 2019 še posebej nakazuje na njihovo zadržanost."

'Potrpežljiva'

Predsednik FED-a Jerome Powell je ohranil svoje stališče, da bo banka še naprej "potrpežljiva" in je na tiskovni konferenci dejal: "Morda bo preteklo še nekaj časa preden bodo napovedi za delovna mesta in inflacijo jasno zahtevale spremembo politike."

Indeks Nasdaq se je na odločitev banke odzval z pozitivno rastjo in pridobil 0,35 odstotka vrednosti, medtem ko sta indeksa S&P 500 in Dow Jones nekoliko zmanjšala začetne padce a vseeno dan zaključila v negativnem območju. Med največjimi poraženci dneva so bile delnice bank, ki običajno ustvarijo višje dobičke, ko so obrestne mere višje.

Dolar je v primerjavi z jenom izgubil na vrednosti, vendar je v primerjavi z funtom porasel, ki je padel zaradi povečanih napetosti ob napovedanem odhodu Velike Britanije iz Evropske unije v prihodnjem tednu.

Analiza mnenj članov zveznega odbora FED-a je poleg tega pokazala, da bi lahko tudi v letu 2020 prišlo samo do enega dviga nivoja obrestnih mer.

Jerome Powell je sicer dejal, da obstajajo pozitivni obeti za preostanek letošnjega leta, saj je stopnja brezposelnosti nižja od 4 odstotkov, inflacija pa je nižja od 2 odstotnega cilja banke.

Vseeno je dodal, da os "zelo pozorni na to kakšna so tveganja", ki vključujejo počasnejšo svetovno rast in nobene rešitve ko gre za Brexit in Ameriško-kitajske trgovinske pogovore. Pri banki so poleg tega dejali, da bodo upočasnili mesečno zmanjševanje lastništva ameriških državnih obveznic iz 30 milijard na 15 milijard dolarjev, začenši v maju pa vse do septembra.

Med finančno krizo je centralna banka veliko trošila, da bi s tem pomagala pri zagonu ameriškega gospodarstva. Banka od leta 2017 zmanjšuje svoj 4,2 bilijona dolarjev težak portfelj ameriških državnih obveznic in hipotekarnih vrednostnih papirjev.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce