Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriška gospodarska rast je v drugem četrtletju na letni ravni dosegla 2,6 odstotka

Ameriška gospodarska rast je v drugem četrtletju na letni ravni dosegla 2,6 odstotka
July 31
05:45 2017

Ameriško gospodarstvo je v drugem četrtletju letošnjega leta zabeležilo pospešek rasti, ki je na letni ravni dosegla 2,6 odstotka. K povečani rasti je najbolj prispevala potrošniška poraba v četrtletju, ki je rasla po 2,8 odstotni stopnji in povečana poraba podjetij namenjena za nakup opreme.

Stopnja rasti v prvem četrtletju je bila iz prej ocenjenih 1,4 odstotka na letni ravni znižana na 1,2 odstotka. Prejšnji teden se je sicer Mednarodni denarni sklad odločil, da letošnjo napoved ameriške gospodarske rasti iz 2,3 odstotka zniža na 2,1 odstotka.

Ameriški predsednik Donald Trump se je ob prevzemu oblasti zavezal, da bo nadaljeval s politikami za spodbujanje ameriškega gospodarstva, vključno z zmanjševanjem davkov, tako za posameznike, kot podjetja, vendar se je pri tem sooča z zastoji v Washingtonu. Hkrati si je za letošnje leto postavil ambiciozni 3 odstotni cilj gospodarske rasti.

Amazon z velikimi naložbami, dobiček krepko navzdol

Potrošnja, ki predstavlja več kot dve tretjini ameriškega gospodarstva, je narasla glede na 1,9 odstotno rast doseženo v prvem četrtletju.
Ponovno povečanje potrošniške porabe, je sicer predstavljalo večino gospodarske rasti v drugem četrtletju.

Stuart Hoffman, višji ekonomski svetovalec pri družbi PNC je dejal, da je "realna poraba potrošnikov spet opravila večino težkega dela," v smislu gospodarske rasti. A ker ostaja rast plač še naprej počasna, obstaja zaskrbljenost, da se bo poraba v naslednjem četrtletju upočasnila.

Poročilo ministrstva za delo je v petek pokazalo, da se je indeks stroškov zaposlovanja, ki meri stroške dela v drugem četrtletju povišal za 0,5 odstotka, medtem ko je rast v prvem trimesečju dosegla 0,8 odstotka.

Najnovejši podatki o rasti tako kažejo, da bi lahko Ameriška centralna banka kasneje letos obrestne mere še enkrat povišala, kar bi bil tretji letošnji dvig. V sredo se je centralna banka odločila, da bo pustila obrestne mere nespremenjene.

Vseeno so analitiki dejali, da banka ni pod pritiskom, da bi morala ukrepati hitro.

"Čeprav je rast dobra, pa pomanjkanje plačnega pritiska, daje banki veliko časa in se idealno sklada z zelo postopnim ciklom zaostrovanja politike," je dejal Alan Ruskin iz Deutsche Bank v New Yorku.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce