Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriška gospodarska rast se je v prvem četrtletju močno upočasnila

Ameriška gospodarska rast se je v prvem četrtletju močno upočasnila
April 29
06:26 2016

Gospodarska rast v ZDA se je v prvem četrtletju upočasnila in na letni ravni dosegla 0,5 odstotka. Gre za strm padec glede na prejšnje četrtletje, ko je rast dosegla 1,4 odstotka in najpočasnejšo četrtletno rast v zadnjih dveh letih.

Za upočasnitev, ki je bila hujša od napovedi večine ekonomistov, so okrivili padec domačega povpraševanja in močan dolar, ki je znižal obseg izvoza. Ker so kupci kupovali manj, so se podjetja nerada odločala za nakup novih zalog. Potrošniška poraba, ki predstavlja več kot dve tretjini gospodarske aktivnosti v ZDA se je povečala za 1,9 odstotka, kar je manj od 2,4 povišanja v zadnjem četrtletju.

Apple prvič v zgodovini z upadom prodaje iPhonov

Hkrati so se v trimesečju za 5,9 odstotka znižale poslovne naložbe, kar je najvišji padec od najhujšega obdobja finančne krize v letu 2009.

Izdatki za raziskovanje novih virov nafte in plina so se znižali za rekordnih 86 odstotkov, saj so se naftne družbe zaradi dramatičnih padcev cen nafte odločile za varčevalne ukrepe.

Čeprav so imeli potrošniki zaradi cenejše nafte na razpolago več denarja, pa je hkrati znižala dobičke podjetij, ki so odvisna od naftne industrije.

Večina analitikov sicer napoveduje, da si bo ameriško gospodarstvo v naslednjem četrtletju opomoglo, vseeno pa je Chris Williamson iz družbe Markit, dejal, da kažejo njihove raziskave le na šibko okrevanje.

"Zaskrbljujoče je, da kažejo raziskave na to da se bo šibkost, ki je prizadela ameriško gospodarstvo podaljšala tudi v drugo četrtletje, čeprav se bo tempo rasti z 0,8 odstotka nekoliko dvignil. Raziskave hkrati kažejo, da se je začela šibkost v zadnjih mesecih iz proizvodnega sektorja širiti tudi na storitvenega."

Kljub upočasnitvi gospodarstva, se je nezaposelnost v januarju znižala pod 5 odstotkov, današnje poročilo o novih delovnih mestih pa naj bi pokazalo dobro rast števila zaposlenih.

Včeraj so iz Ameriške centralne banke sporočili, da "so se razmere na trgu dela, kljub upočasnitvi gospodarske rasti, še naprej izboljšujejo."

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce