Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Ameriška gospodarska rast v drugem četrtletju je bila krepko nižja od pričakovanj

Ameriška gospodarska rast v drugem četrtletju je bila krepko nižja od pričakovanj
August 01
06:29 2016

Gospodarstvo ZDA je v drugem četrtletju zabeležilo precej nižjo rast od pričakovanj, hkrati pa je bila navzdol popravljena tudi gospodarska rast v prvem četrtletju. Največje gospodarstvo na svetu, je tako v drugem četrtletju, na letni ravni raslo po 1,2 odstotni stopnji, kar je dosti manj od napovedi, ki so pričakovale 2,6 odstotno rast. Kot rečeno je bila navzdol popravljena tudi rast v prvem četrtletju, ki namesto prvotno ocenjenih 1,1 odstotka znašala le 0,8 odstotka.

Nasprotno se je potrošniška poraba v treh mesecih do konca junija na letni ravni povišala za 4,2 odstotka, kar je najvišja hitrost rasti po zadnjem četrtletju leta 2014. Ameriška centralna banka je sicer v sredo navedla, da so po zmanjševanju "tveganj v bližnji prihodnosti", kot so upočasnitev zaposlovanja, še vedno na poti za letošnji dvig obrestnih mer.

FED se tudi na zadnjem srečanju ni odločila za dvig obrestnih mer

Steven Englander, vodja za globalne trgovalne strategije, pri banki Citigroup je dejal: "Ne gre za signal, ki bi bil tako slab, da bi kazal, na razpad ameriškega gospodarstva, je pa še en dodaten žebelj v krsto, septembrskega dviga obrestnih mer iz strani FED-a."

Čeprav se je potrošniška poraba povečala, pa so se poslovne investicije, ki vključujejo delnice, zaloge, opremo in nepremičnine, v drugem četrtletju znižale za 9,7 odstotka. Naložbe v poslovne zaloge so v obdobju med aprilom in junijem znižale za 8,1 milijarde dolarjev, kar je prvo takšno znižanje po tretjem četrtletju leta 2011.

Glavni ekonomist pri družbi Markit, Chris Williamson je dejal: "Zaloge so pri statističnih podatkih o BDP-je vedno najbolj nepredvidljive postavka in slabost v drugem četrtletju, je bila deloma posledica zmanjšanja zalog, prvič po tretjem četrtletju leta 2011. Dobra novica je, da obstaja upanje, da bodo morala podjetja v drugi polovici leta, začeti obnavljati ravni svojih zalog, kar bo spodbudilo rast."

Vladne številke izdane v četrtek so namignile, na umirjanje poslovne porabe. Ameriški trgovinski primanjkljaja se je v juniju povečal na 63,3 milijarde dolarjev, kar je več od 61,1 milijarde dolarjev zabeleženih v maju. Najnovejši podatki o BDP-ju so samo prve ocene rasti za drugo četrtletje, drugi objava, ki bo temeljila na večji količini podatkov, pa bo objavljena 26. avgusta.

Centralna banka bo imela letos še tri seje in sicer v septembru, novembru in decembru. Williamson ugotavlja: "Čeprav ni dvoma, da so razočarajoči, pa so podatki o BDP pogled za nazaj, medtem ko je možnost dviga obrestnih mer iz strani centralne banke bolj odvisna od prihodnjih podatkov in ne tega, kaj se je zgodilo v drugem četrtletju. Vseeno pa bo odsotnost močne rasti v drugem četrtletju, nedvomno povečala število pozivov oblikovalcem politik, da ostanejo previdni, kar močno zmanjšuje možnost kakršnega koli dviga obrestnih mer pred decembrom."

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles