Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriška gospodarska rast v drugem četrtletju popravljana navzgor

Ameriška gospodarska rast v drugem četrtletju popravljana navzgor
August 30
06:39 2018

Ameriško gospodarstvo je v drugem četrtletju raslo še hitreje od prvotnih ocen. Druga ocena trgovinskega ministrstva za obdobje med aprilom in junijem je pri 4,2 odstotka nekoliko višja od prvotno ocenjenih 4,1 odstotka. Gre za najboljšo četrtletno številko v zadnjih štirih letih in postavlja gospodarstvo na pravo pot k dosegi 3 odstotne letne rasti, ki si jo je kot cilj zadal Donald Trump.

Popravljena številka je včeraj indeksom na Wall Streetu pomagala doseči nove rekordne vrednosti. Nove rekordne nivoje sta tako še četrto trgovalno sejo zapored dosegla indeksa S&P 500 in Nasdaq, k čemur so največ prispevale delnice tehnoloških družb, Amazon in Alphabet.

Trump objavil velik premik v pogajanjih o trgovinskem sporazumu med ZDA in Mehiko

Amazonove delnice so včeraj pridobile 3,4 odstotka vrednosti s čemer je tržna vrednost spletnega trgovca pri 971 milijard dolarjev, vse bližja bilijonu dolarjev, kar je nivo, ki ga je do sedaj presegel samo Apple.

Mnogi analitiki so sicer pred tem pričakovali popravek rasti navzdol, na okroglih 4 odstotke. Na četrtletni ravni je sicer rast dosegla 1 odstotek.

Popravek navzgor odraža višje poslovne izdatke za programsko opremo, kot je bilo ocenjeno prej in manjši uvoz nafte. Hkrati nova ocena temelji na bolj celovitem naboru podatkov, kot so bili na voljo prej in bo naslednji mesec pregledana še enkrat.

V četrtletju se je poraba namenjena obrambi povišala za 6 odstotkov, kar je najvišja rast v zadnjih devetih letih. A hkrati je prišlo do popravkov navzdol pri porabi potrošnikov in gradnji.

Ekonomisti se sicer sprašujejo ali lahko ameriško gospodarstvo ohrani tako visoko rast. "Pričakujemo, da se bo tempo rasti v drugi polovici leta ohladil, saj bodo začel zagon zaradi fiskalnih spodbud pojenjati...  trgovinski protekcionizem pa bo začel vplivati na gospodarsko aktivnost," je dejal Oren Klachkin iz družbe Oxford Economics v New Yorku.

Robustni trend rasti bo sicer Ameriško centralno banko zelo verjetno obdržal na poti k tretjemu letošnjemu dvigu obrestnih mer v prihodnjemu mesecu.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce